| dc.contributor.author | CEȘKO, Tatiana | |
| dc.contributor.author | STURZA, Rodica | |
| dc.contributor.author | GUREV, Angela | |
| dc.contributor.author | DRAGANCEA, Veronica | |
| dc.contributor.author | GHENDOV-MOȘANU, Aliona | |
| dc.date.accessioned | 2025-05-23T15:46:00Z | |
| dc.date.available | 2025-05-23T15:46:00Z | |
| dc.date.issued | 2023 | |
| dc.identifier.citation | CEȘKO, Tatiana; Rodica STURZA; Angela GUREV; Veronica DRAGANCEA și Aliona GHENDOV-MOȘANU. Procedeu de fabricare a batoanelor din fructe uscate. In: UGAL INVENT: Salonul Inovării și Cercetării, ediţia a 6-a, Galaţi, Romania, 09-10 Noiembrie 2023. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Galaţi: Galaţi University Press, 2023, p. 167. (Colecţia Științe Inginerești). ISSN 3044-8263. | en_US |
| dc.identifier.issn | 3044-8263 | |
| dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/31687 | |
| dc.description | Categoria invenției - A.7. Alimente - Băuturi - Cosmetice - Materiale pentru igienă - Medicamente | en_US |
| dc.description.abstract | Procesul constă în prepararea batoanelor vegetale din fructe uscate cu conținut de substanță uscată 80…82 %, fructe de pădure uscate: cătină sau măceșe sau aronia cu conținut de substanță uscată 92…95 %, iradiate cu lămpi microbiologice cu puterea de 35 W timp de 5…30 min, fructe uscate sunt mărunțite până la granulozitatea de 10...70μ, amestecate cu 20...30 % din cantitatea totală de suspensie cu aciditate activă pH 3,1...3,7 pregătită din pectină, acid citric, extract hidroalcoolic concentrat cu conținut de substanță uscată 70….85 % obținut din pudre de fructe de pădure (cătină, sau măceș, sau aronia) și apa încălzită până la temperatura 45...50 °C; amestecul se modelează, se taie în bucăți, se glasează cu restul de suspensie de pectină, se usucă la temperatura de 40…65 ºC până la umiditatea finală 18...23 % și se ambalează. Extractul hidroalcoolic se obține din pudre de fructe de pădure (cătină, sau măceș, sau aronia) luate în raport 1:12...1:15 cu soluție de alcool etilic 20...80% (v/v), se pune extracției cu microunde la puterea magnetronului 150...800 W, frecvența 2400...2500 MHz, durata pulsului de microunde 100ms...10s, temperatura de 30...65 °C timp de 1...10 min, se filtrează și se concentrează la rotovapor la temperatura 60...65 °C până la un conținut de substanță uscată 70….85 %. | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi | en_US |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
| dc.subject | fabricarea batoanelor | en_US |
| dc.subject | fructe uscate | en_US |
| dc.title | Procedeu de fabricare a batoanelor din fructe uscate | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: