Show simple item record

dc.contributor.author CEȘKO, Tatiana
dc.contributor.author STURZA, Rodica
dc.contributor.author GUREV, Angela
dc.contributor.author DRAGANCEA, Veronica
dc.contributor.author GHENDOV-MOȘANU, Aliona
dc.date.accessioned 2025-05-23T15:46:00Z
dc.date.available 2025-05-23T15:46:00Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation CEȘKO, Tatiana; Rodica STURZA; Angela GUREV; Veronica DRAGANCEA și Aliona GHENDOV-MOȘANU. Procedeu de fabricare a batoanelor din fructe uscate. In: UGAL INVENT: Salonul Inovării și Cercetării, ediţia a 6-a, Galaţi, Romania, 09-10 Noiembrie 2023. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Galaţi: Galaţi University Press, 2023, p. 167. (Colecţia Științe Inginerești). ISSN 3044-8263. en_US
dc.identifier.issn 3044-8263
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/31687
dc.description Categoria invenției - A.7. Alimente - Băuturi - Cosmetice - Materiale pentru igienă - Medicamente en_US
dc.description.abstract Procesul constă în prepararea batoanelor vegetale din fructe uscate cu conținut de substanță uscată 80…82 %, fructe de pădure uscate: cătină sau măceșe sau aronia cu conținut de substanță uscată 92…95 %, iradiate cu lămpi microbiologice cu puterea de 35 W timp de 5…30 min, fructe uscate sunt mărunțite până la granulozitatea de 10...70μ, amestecate cu 20...30 % din cantitatea totală de suspensie cu aciditate activă pH 3,1...3,7 pregătită din pectină, acid citric, extract hidroalcoolic concentrat cu conținut de substanță uscată 70….85 % obținut din pudre de fructe de pădure (cătină, sau măceș, sau aronia) și apa încălzită până la temperatura 45...50 °C; amestecul se modelează, se taie în bucăți, se glasează cu restul de suspensie de pectină, se usucă la temperatura de 40…65 ºC până la umiditatea finală 18...23 % și se ambalează. Extractul hidroalcoolic se obține din pudre de fructe de pădure (cătină, sau măceș, sau aronia) luate în raport 1:12...1:15 cu soluție de alcool etilic 20...80% (v/v), se pune extracției cu microunde la puterea magnetronului 150...800 W, frecvența 2400...2500 MHz, durata pulsului de microunde 100ms...10s, temperatura de 30...65 °C timp de 1...10 min, se filtrează și se concentrează la rotovapor la temperatura 60...65 °C până la un conținut de substanță uscată 70….85 %. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject fabricarea batoanelor en_US
dc.subject fructe uscate en_US
dc.title Procedeu de fabricare a batoanelor din fructe uscate en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

  • 2023
    Salonul Inovării și Cercetării. Ediția a VI-a, 9-10 noiembrie 2023

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account