Scopul lucrării: familiarizarea consumatorului cu diversitatea produselor din stup, demonstrarea impactului asupra sănătății umane, analiza atât beneficiilor, cât și contraindicațiilor acestora, și elaborarea unui aliment care conține unul sau mai multe produse de origine apicolă. Actualitatea temei este susținută de interesul în creștere față de produsele apicole în urma pandemiei COVID-19. Acest interes sporit poate fi observat prin creșterea cererii pentru miere, propolis, polen sau alte produse apicole, datorită conștientizării tot mai mari a beneficiilor pe care acestea le aduc sănătății. Lucrarea are 3 capitole. În capitoul nr.1 se includ noțiuni generale despre toate tipurile de produse apicole cunoscute la moment, efectele benefice și rolul fiecăruia asupra menținerii sănătății umane cât și întrebuințarea acestora la combaterea diferitor boli. În capitolul nr.2 sunt descrise materialele și metodele folosite la determinarea indicilor fizico-chimici ai mierii de salcâm și la elaborarea studiului aprofundat privind polenul in Republica Moldova care a implicat recoltarea probelor din diferite zone geografice. La capitolul nr.3 este relatat procesul de elaborare a batonașului de ciocolată cu valoare nutrițională sporită datorită înlocuirii zahărului obișnuit cu mierea de salcâm și adaosului de polen și sunt expuse rezultatele analizei senzoriale pe baza fișelor de degustare a batonașelor. Pe lângă acesta sunt prezentate rezultatele analizei fizico-chimice ale mierii de salcâm și sunt demonstrate răspunsurile interpretate studiului privind perspectivele palinologice, nutriționale și funcționale asupra polenului de albine din Moldova.
The purpose of the work: to familiarize the consumer with the diversity of bee products and demonstrate their impact on human health and the development of a food containing one or more products of beekeeping origin. The topicality of the subject is supported by the growing interest in bee products following the COVID-19 pandemic. This increased interest can be observed through the increased demand for honey, propolis, pollen or other bee products, due to the growing awareness of the benefits they bring to health.The work has 3 chapters. Chapter no.1 includes general notions about all types of bee products known at the moment, the beneficial effects and role of each on maintaining human health as well as their use in combating various diseases. Chapter no.2 describes the materials and methods used to determine the physicochemical indices of acacia honey and to develop an in-depth study on pollen in the Republic of Moldova, which involved collecting samples from different geographical areas to analyze the floristic diversity and identify the main honey plants. Chapter no.3 describes the process of developing a chocolate bar with increased nutritional value due to the replacement of regular sugar with acacia honey and the addition of pollen, and presents the results of the sensory analysis based on the tasting sheets of the bars. In addition, are demonstrated the results of the physicochemical analysis of acacia honey and the interpreted responses to the study on palynological, nutritional and functional perspectives on bee pollen from Moldova .