Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • ŢISLINSCAIA, Iana; SUBOTIN, Iurie; DRUŢĂ, Raisa (Tehnica UTM, 2014)
    În lucrare sînt prezentate rezultate studiului conţinutului de zaharoză în produsele de cofetărie (biscuiţi) produse în Republica Moldova şi studiată posibilitatea înlocuirii zaharozei cu îndulcitorii naturali (fructoza). ...
  • BERNIC, M.; LUPAŞCO, A.; ŢISLINSCAIA, N.; IVANOV, L.; VIŞANU, V.; BALAN, M.; MELENCIUC, M. (Technical University of Moldova, 2014)
    The paperwork presents a drying tunnel type installation construction which uses as thermal energy source village households’ agro alimentary wastes as: sawdust from vineyards and orchards, plum, peaches, cherry seeds, nut ...
  • GHENDOV-MOŞANU, Aliona; BOEŞTEAN, Olga; DICUSAR, Galina; ŢĂRNĂ, Ruslan (Tehnica UTM, 2012)
    In this paper is presented the biochemical content of the fruits of Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot and the influence of storage duration on the quantity of soluble vitamins (C and P) of product. The processing methods ...
  • BANTEA–ZAGAREANU, V. (Technical University of Moldova, 2014)
    The concern of the population for the rational and healthy food has led to an increased consumption of products based on cereals, especially those with high content of fiber and products with low energy consumption. Research ...
  • POPEL, Svetlana; DRAGANOVA, Elena; CROPOTOVA, Janna (Tehnica UTM, 2012)
    A research has been conducted concerning the fortification of bread with iodine by using iodinated salt and iodine compounds in industrial conditions. Experimental samples of bread were manufactured. Physical-chemical, ...
  • ROȘCA, I.; STURZA, R.; RUBȚOV, S.; BRAȘOVEANU, A. (Tehnica UTM, 2016)
    Modern foods are characterized by deficiencies of essential nutrients (vitamins, minerals), and by an increased calorific value. This causes many disabilities, the cause of frequent nutritional diseases: diabetes, obesity, ...
  • SIMAC, Viorel (Tehnica UTM, 2012)
    functional foods and dietary supplements have undergone recent years austere rules at European level regarding health claims. Countries began to adopt these laws at national level, which will affect food producers. We ...
  • ROBU, Ecaterina; SERGHEEVA, Elena; POPOVICI, Cristina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The aim of the study was to analyze the consumer perceptions of functional foods with antioxidant and anticancer potential as well as with hypoglycemic effect.
  • LEVCĂ, Alexandru (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2019)
    În această teză a fost analizată procedura de iniţiere şi de fundamentare al unei afaceri în domeniul alimentaţiei publice în mun. Chişinău, ca bază fiind luată o unitate de tip cantină şi anume compania ”Sprion Impex” ...
  • BUCĂTARU, N. (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2011)
    Prezenta indicaţie este destinată studenţilor de la Facultatea Tehnologie şi Management în Industria Alimentară, specialitatea „Biotehnologii industriale” cu forma de învăţământ la zi şi frecvenţă redusă.
  • MELENCIUC, Mihail (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad"Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    În lucrarea dată sunt prezentate datele statistice privind gestionarea deșeurilor în Republica Moldova pentru anul 2020, inclusiv generarea și colectarea acestora, conform nomenclatorului de categorisire și identificare a ...
  • RACU, Zinaida; EFREMOV, Cristina; JUC, Mariana (Școala Profesională nr. 5, mun. Chișinău, 2021)
    Prezentul ghid este destinat să ajute în mod indirect modernizarea industriei, cerință actuală a progresului ce va spori și îmbunătăți și mai mult activitatea tehnico-economică a întreprinderilor mici și mari de panificație, ...
  • CIUMAC, Jorj; GHERCIU-MUSTEAŢĂ, Lidia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2010)
    Teza este un raport oficial prezentat în formă scrisă, elaborat prin activitate de cercetare independentă, care reprezintă condiţia obligatorie pentru acordarea unei calificări (teza de licenţă, de masterat, de doctor). ...
  • CHIRSANOVA, Aurica; BOIȘTEAN, Alina; SIMINIUC, Rodica; ȚURCANU, Dinu; COVALIOV, Eugenia; CAPCANARI, Tatiana; POPOVICI, Violina; REȘITCA, Vladislav (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Ghidul nutrițional pentru adolescenți (băieți) cuprinde informații utile și relevante despre alimentația băieților în pubertate, noțiunile de bază a unei alimentații sănătoase și echilibrate. Sunt prezentate recomandări ...
  • COVALIOV, Eugenia; CAPCANARI, Tatiana; POPOVICI, Violina; SIMINIUC, Rodica; ȚURCANU, Dinu; CHIRSANOVA, Aurica; BOIȘTEAN, Alina; REȘITCA, Vladislav (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Ghidul nutrițional pentru adolescente este adresat fetițelor cu vârstă între 9 și 18 ani în special celor aflate în perioadă de pubertate. Ghidul cuprinde aspecte de educația nutrițională, rația alimentară echilibrată și ...
  • BABUC, Vasile; GUDUMAC, Eugeniu; PEŞTEANU, Ananie; CUMPANICI, Andrei (USAID, 2009)
    Sistemul superintensiv de cultură oferă posibilitatea de a utiliza în producere cele mai performante soiuri, de asemenea şi schimbarea rapidă a sortimentului conform cerinţelor peţii, datorită ciclului său relativ scurt ...
  • SIMINIUC, Rodica; COŞCIUG, Lidia; BULGARU, Viorica; ŞTEFÎRŢĂ, Mariana (Tehnica UTM, 2012)
    The glycemic index (GI) of foods rich in carbohydrates characterize on a scale from 0 to 100 so far as they raise blood glucose levels after their consumption. Foods with high glycemic index (> 70) are digested and easily ...
  • VORONA, Nina; MAKARYNSKA, Alla (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Goose farming is an important source of increasing poultry meat production and expanding the range of poultry products. The goose breeding business is promising, profitable and underdeveloped, with low competition in ...
  • SUKMANOV, V.; BESSARAB, O.; PETROVA, Y.; BIRCA, A.; GOLUBEV, A.; LAGOVSKIY, I. (Technical University of Moldova, 2014)
    The article presents the dry matter yield experimental studies results in the subcritical water grape pomace extraction of. Extraction was performed under a temperature range of T 100°C ÷ 160°C, pressure P = 12 MPa, exposure ...
  • BALAN, Mihail (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Following the primary processing of grapes, in the Republic of Moldova are obtained annually 2.0-2.5 thousand tons of grape seeds. Depending on the variety and region of grape cultivation, the seed oil content (calculated ...

Search DSpace


Browse

My Account