Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • STRATAN, Alexandra (Tehnica UTM, 2018)
    Lucrarea prezintă rezultatele evaluări potențialului tegnologic a soiului de struguri Feteasca neagră pentru aceasta sau cercetat doua vinuri din acest soi fabricate prin două procedeie tehnologice diferite, prin metoda ...
  • COVACI, Ecaterina; SCLIFOS, Aliona; BALANUȚA, Anatol (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The aim of the study is to quantitatively evaluate the summary content of phenolic substances in Feteasca Neagra wine samples obtained by classical technological variant of maceration-fermentation of grapes from different ...
  • MAGUREAN, Ilie (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2020)
    Scopul tezei: Obținerea fibrelor comestibile din deșeuri agroalimentare, material primă servind semințele de in și șrotul obținut din ele. Obiectivele lucrării: Evaluarea principalilor indicatori fizico-chimici, ai fibrelor ...
  • KULEVA, Lilliana; LUPAŞCO, Andrei; STOICEV, Petru; KULEV, Mihail (Tehnica UTM, 2012)
    The finite element mathematical model, developed by the authors for complex structure fruits on an example of the mulberry fruit (as a set of fruitlets), which can adequately simulate on the one hand, the complex structure ...
  • MIJA, Nina; PALADI, Daniela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Îndrumarul de laborator este destinat studenților specialității 1011 Servicii publice de nutriție pentru însușirea disciplinei universitare la ciclul I Licență – Fiziologia umană. Tehnicile de cercetare expuse în îndrumar ...
  • SURCHICEANU, Olga; BAERLE, Alexei; STURZA, Rodica (Tehnica–Info, 2018)
  • BULGARU, Viorica (Tehnica UTM, 2014)
    Gelurile de amidon au o structură tridimensională, constituită în mare parte din macromolecule de amiloză și mai puțin de amilopectina. Proprietățile vîscoelastice ale gelurilor pot fi apreciate după curba de fluaj și ...
  • MORARI, B.; SOLDATENCO, E.; TARAN, N.; SOLDATENCO, O.; STOLEICOVA, S.; TIBRIGAN, A. (Technical University of Moldova, 2014)
    At formation of foaming properties are participating a whole range of a chemical compounds, content of which largely depends of grape variety, cultivation area, technology of sparkling wines production, etc.. Foaming ...
  • RUBTOV, Silvia; LOZOVAN, Elena; DANUTA, Rodica (Tehnica UTM, 2011)
    Acid ascorbic/ vitamina C (E300) reprezinta unul din cei mai puternici antioxidanti, ce participa la procesul de stabilizare a culorii si accelereaza procesul de conservare. Acidul citric (Sarea de lămâie (acid ...
  • CUCU, Tatiana (Tehnica UTM, 2018)
    Food allergy represents an important food safety issue and the only effective treatment is the complete removal of the allergen from diet. However, food formulation are becoming more complex which means that foods may be ...
  • CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica; REŞITCA, Vladislav; ŢURCANU, Dinu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The purpose of the study was to investigate problems related to autism, starting from etiological factors, food therapy, but also specific diets for complications and intolerances. The research was based on the general ...
  • ZANOAGA, Madalina; TANASA, Fulga (Tehnica UTM, 2012)
    Up-cycling of agro-alimentary industry waste is getting more attention from the scientists due to the fact that most of vegetable residues may be considered as a resource of high added value products, such as flavours, ...
  • PURICI, G. (Tehnica UTM, 2016)
    Food products may represent (under certain conditions) a serious danger for the health of people in the following situations: th e initial state of products (bacterial, viral, toxic contamination), environment and some ...
  • LASCU, Camelia (Tehnica UTM, 2012)
    In order for the marketed foodstuffs to be safe for consumption, it is necessary for a food safety standard to be implemented throughout the entire food chain, thus contributing to avoiding or reducing a high number of ...
  • PYLYPENKO, Liudmyla Nikolaevna; VERKHIVKER, Yakov Grigorovich; IEGOROVA, Antonina Viktorovna (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Organization of food supply for the conflict participants and temporarily displaced children and adults requires urgent development of a special range of products. These products must be packed in easy-to-use packages. In ...
  • SIMINIUC, Rodica; TURCANU, Dinu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Gluten ingestion has been linked to several clinical disorders, collectively called gluten-related disorders. The most serious of these is celiac disease. The only way to treat celiac disease is to stick to a gluten-free ...
  • BIVOL, Liuba (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2020)
    Scopul lucrării: de identificare a parametrilor optimi de ambalare a brânzei cu pastă tare maturată Emmental în atmosferă modificată în vederea asigurării stabilității înalte la păstrare, fără utilizarea substanțelor de ...
  • CONSTANTIN, Oana Emilia; ISTRATI, Daniela Ionela; PRICOP, Eugenia; LUNGU, Cornelia; VIZIREANU, Camelia (Tehnica UTM, 2018)
    Bacillus subtilis est une bactérie Gram positive, aérobie, motile et sporulâtes, généralement présente dans le sol, l'eau et associée aux plantes. Les Bacillus spp. peuvent se différencier par les autres microorganismes ...
  • RUBTOV, Silvia; ROSCA, Ilie; VEREJAN, Ana (Tehnica–Info, 2018)
  • SÎRGHI, Rodica; PARANDIUC, Oxana; SANDULACHI, Luiza (Tehnica UTM, 2011)
    Alimentaţia pe bază de fructe şi legume asigură necesarul de vitamine, minerale, fibre şi alţi nutrimenţi esenţiali pentru o bună funcţionare a organismului, întăreşte sistemul imunitar, asigură protecţie împotriva efectelor ...

Search DSpace


Browse

My Account