Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • LAZACOVICI, O. (Tehnica UTM, 2016)
    Wines are often falsifiable drinks. In recent years, there are found quite "accurate" counterfeits, when drink’s basic physical and chemical indexes meet the requirements of standards and conditions, declared on the labels. ...
  • DRAGANCE, Veronica; DRUTA, Raisa; SUBOTIN, Iurie (Tehnica–Info, 2018)
    The article presents the results of studies made on polifloral honey from various local producers. The paper describes the methods for determining the physico-chemical properties of honey by using research methods such as ...
  • BALANUŢĂ, Anatol; SCLIFOS, Aliona; COVACI, Ecaterina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The object of this investigation is to find new methods of directing the autolysis process, which has a positive effect on the production of sparkling wines in pressure tanks by administering active dry yeast in the draft ...
  • SСRIPCARI, I. (Technical University of Moldova, 2014)
    This paper shows the experimental results of the particle size analysis of the skimmed walnut flour. The following was determined: the minimum and maximum particle size of flour, their distribution by size, the average ...
  • MELNIK, I.; CHEREDNYCHENKO, I. (Technical University of Moldova, 2014)
    Results of a research of influence of hop of the Ukrainian selection on indicators of finished beer are given in work. The main physico-chemical parameters of the Ukrainian hop are defined, the brewing technology with its ...
  • MITINA, Irina; MITIN, Valentin; STURZA, Rodica; ZGARDAN, Dan; BEHTA, Emilia; RUBTOVA, Silvia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    In this work, we describe the development and testing of the home-designed primers for Sybr Green I real-time PCR (Polymerase Chain Reaction) detection of some common foodborne pathogens: Listeria monocytogenes, Salmonella ...
  • IUSAN, L.; TERENTIEVA, G.; CARAGIA, V.; MIGALATIEV, O.; CARELINA, M.; GORDEEVA, V. (Tehnica UTM, 2018)
    L'élaboration de produits alimentaires spécialisés compétitifs est une orientation actuelle dans le développement de l'industrie alimentaire. Afin de préparer des mélanges secs destinés à la production de bouillies sans ...
  • BALAN, Mihail; ȚISLINSCAIA, Natalia; VIȘANU, Vitali; MELENCIUC, Mihail; POPESCU, Victor (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    For this purpose, a device was developed in 3D that ensures the uniform distribution of the thermal agent over the entire geometric volume of the tunnel. The disadvantages of the existing technical solutions consist in the ...
  • BALAN, Mihail; ȚISLINSCAIA, Natalia; VIȘANU, Vitali; MELENCIUC, Mihail; GÎDEI Igor (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    The mechanism refers to drying technique, particularly to devices for uniform distribution of the air flow in the tunnel dryer, and can be used in small farms to dry fruits, vegetables, etc. Material and methods. To ...
  • POPOVICI, Violina; POPOVICI, Cristina; CHIRSANOVA, Aurica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2024)
    Indicațiile metodice includ tematica, structura compartimentelor prevăzute în proiectele de curs și recomandări pentru fiecare compartiment. În lucrare sunt incluse anexe și exemple de figuri, tabele, scheme pentru elaborarea ...
  • BUGAN, Leon; DRUTZA, Raisa; GUREV, Angela; MIJA, Nina (Tehnica UTM, 2012)
    Sichere Futtermittel sind die Voraussetzung für gesundheitlich unbedenkliche Lebensmittel, dies hat nicht zuletzt die Dioxin-Krise im Winter 2011 eindrucksvoll bewiesen.
  • POPOVICI, Violina; ROŞCA, Ilie; GANŢA, Domniţa-Laura; EŞANU, Natalia (Tehnica UTM, 2017)
    Complex food degradation is caused by lipid oxidation process and as a result of this phenomenon may occur a rancid odor, color change and texture of food may be modified which negatively influences the sensory qualities ...
  • WENXUAN, Zhang (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Obiectivul tezei este stabilirea unei metode analitice pentru determinarea vitaminei C în cătină prin cromatografie lichidă de înaltă performanță cu detector cu diode (HPLC-PDA) pe baza exemplelor experimentale de diferiți ...
  • COVACI, Ecaterina (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    În procesul de studiu experimental, în cadrul centrului ce cercetări oenologice Departamentul Oenologie și Chimie FTA/UTM au fost realizate studii privind influența regiuni vitivinicole, condițiile de extracție (solventul, ...
  • BALANUȚĂ, Anatol; PALAMARCIUC, Liudmila; SCLIFOS, Aliona; ARHIP, Vasile; BOGACIUC, Larisa (Tehnica UTM, 2015)
    În această lucrare s-au efectuat cercetări a antocianilor, intensităţii şi nuanţei culorii în maceratele din zmeură şi coacăză roşie.
  • GUSINA, Liudmila; DRAGANCEA, Diana; BULHAC, Ion; VEREJAN, Ana (Tehnica UTM, 2012)
    La interacţiunea [CoIIICl(DmgH)2)H2O] cu izonicotinoilhidrazona-2-hidroxi-3formilbenzaldehida (H2L1) sau izonicotinoilhidrazona-2-hidroxibenzaldehida (H2L2) au fost sintetizaţi complecşi noi ai cobaltului(III) [CoIII(Dmg ...
  • ȚISLINSCAIA, I.; STURZA, R.; PRIDA, I.; COVACI, E. (Tehnica UTM, 2016)
    In this article the control of active SO2 in wine is described. Using the experimental data, we studied the dependence of free and active SO2as a function of total SO2 level, pH and temperature for the white wine (Chardonnay) ...
  • STURZA, Rodica (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Producția globala de struguri depășește 79 de milioane de tone în 2018, 75% fiind destinați producției de vin, care generează cca 20–30% reprezintă produse reziduale (sursa - FAO). Aceste produse secundare sunt folosite ...
  • SIMINIUC, Rodica; CHIRSANOVA, Aurica (Tehnica–Info, 2018)
  • SIMINIUC, Rodica (Tehnica UTM, 2014)
    În lucrare sunt relatate rezultatele experimentale ale analizei granulometrice a făinii de soriz: dimensiunile minime și maxime ale particulelor materialului, distribuţia după dimensiuni a măcinişului care iese de la valţul ...

Search DSpace


Browse

My Account