Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • URSU, Mihaela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Strugurii recoltați la nivel mondial sunt utilizați în vinificație, iar odată cu dezvoltatea acestei industrii crește și volumul de subproduse însoțite, cum ar fi tescovină de struguri, semințe, etc. Aceste produse sunt ...
  • CANJA, Ana (Tehnica UTM, 2016)
    Scopul studiului de cercetare constă în valorificarea produselor cerealiere în calitate de concentrate alimentare pentru mic-dejun destinate alimentației curative, și anume, categoriei de consumatori ce suferă de diabet ...
  • CARABAJAC, Elena (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2019)
    Problema abordată în această lucrarea este posibilitatea fortificării crenvurștilor din carne de pasăre cu vitamine, microlelemente și fibre alimentare, prin sursse naturale, prin adăugarea în rețetă a materiei prime vegetale.
  • TELIBAN, Gabriel-Ciprian; MIHALACHE, Gabriela; STOLERU, Vasile; POPA, Lorena-Diana; PATRAŞ, Antoanela (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Utilizarea deșeurilor organice în agricultură, prin compostarea prealabilă a acestora, constituie o bună opțiune de gestionare a cantităților mari de deșeuri generate de prelucrarea agroindustrială a legumelor. În acest ...
  • LUNGU, Lidia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2019)
    Obiectivele acestui studiu științifică constau în valorificarea sângelui alimentar în forma sa integrală sau derivatele acestuia pentru utilizarea în fabricarea produselor din carne pentru alimentația copiilor cu vârsta ...
  • VISANU, Vitali (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Tescovina reprezintă subprodusul rezultat de la presarea strugurilor și a mustuielii dulci sau fermentate, în compoziție se găsesc: ciorchinii, pielițele, semințele și resturile de must sau vin neextrase la presare. Vița ...
  • OBADĂ, Leonora; MÎNDRU, Anatol; RUSU, Emil; GOLENCO, Lidia; CIBUC, Mariana; COVALCIUC, Olga (Tehnica UTM, 2012)
    The present range of moldovian black grain grape varieties is composed mostly of french classics, as well as clones of these varieties. On global wine market several countries with great diligence promote wines from local ...
  • CIOCARLAN, Alexandru (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    The valorisation of vegetable waste from various economic activities, which are still little explored, is a major current concern of scientists. They are trying to develop green and sustainable methodologies for utilization ...
  • CHETRARIU, Ancuța; DABIJA, Adriana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    All over the year 90 billion tonnes by-products from agro-food sector results, but those can be used as source of fibre, lipids, proteins or nutraceuticals. Reducing food waste has a positive environmental impact. From the ...
  • SANDU, Iuliana; BAERLE, Alexei; TATAROV, Pavel; SCUTARU, Iurie; MACARI, Artur (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Republic of Moldova and Romania, in tandem, produce more than 50000- 60000 tons of walnuts annually. The walnut external shell and its internal septum make up 40- 50% and 3-5% of fruit’s mass. Correspondingly, at least ...
  • ȚĂRNĂ, Ruslan (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    In this study it is researched the valorisation of brewery waste yeast. Yeast is a natural food supplement, rich in protein, amino acids, water-soluble vitamins (thiamine, riboflavin, niacin, folic acid, vitamin B12 and ...
  • RUSU, Lăcrămioara; SUCEVEANU, Elena-Mirela; GRIGORAȘ, Cristina-Gabriela; SIMION, Andrei-Ionuț (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The objectives of this study were to obtain biosorbents based on Saccharomyces pastorianus residual biomass and natural polymers by immobilization technique and to carry out an evaluation of biosorptive capabilities for ...
  • VISANU, Vitali (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Pomace is the by-product of pressing grapes and sweet or fermented musts, the composition includes: bunches, skins, seeds and residues of must or wine not extracted during pressing. The vine annually extracts significant ...
  • ION, Violeta Alexandra; PÂRVULESCU, Oana Cristina; MOȚ, Andrei; POPA, Vlad Ioan; CALCAN, Suzana; RĂDUCANU, Cristi; BĂDULESCU, Liliana; GRIGORAȘ, Claudia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Pyrolysis can be a promising and relevant technique for valorization of biomass waste obtaining biochar, which can be further used as a soil amender, can enhanced soil carbon sequestration, reduce greenhouse gas emissions ...
  • VRABIE, Valeria; BOLOGA, Mircea; PALADII, Irina; STEPURINA, Tatiana; POLICARPOV, Albert; GONCEARUC, Valeriu; SPRINCEAN, Catalina; VRABIE, Elvira (Tehnica UTM, 2018)
    The main objective is the investigation of the content of the total, essential and non-essential amino acids in the protein-mineral concentrates in different processing regimes with variations of electric parameters at ...
  • COVACI, Ecaterina (Tehnica UTM, 2014)
    Instabilitatea cristalină determinate de excesul sărurilor tartrice este frecvent întîlnită la vinurile tinere, sub forma cristalelor lamelare alb-cenuşiu la fundul vasului. Scop al studiului este prevenirea tulburărilor ...
  • DAMASCHIN, Mariana (Tehnica UTM, 2016)
    Fiecare persoană este în drept de a decide ce alimente să consume în funcție de gust și buzunar. Dar, actualmente, întreprinzătorii neonești și publicitatea agresivă tot mai mult ne acaparează mesele și frigiderele noastre ...
  • CIORÎȚĂ, Alexandra; SUCIU, Maria; MACAVEI, Sergiu; KACSO, Irina; LUNG, Ildiko; SORAN, Maria-Loredana; PÂRVU, Marcel (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Medicinal plants play an important role in the so called “green chemistry” wave, where metal nanoparticles with high therapeutic properties are obtained. Material and methods. Three types of Ag-MnO2 nanoparticles (NPs) ...
  • CHIABURU, Victoria; CIOBANU, Elena (Tehnica UTM, 2018)
    La vitamine C est une vitamine hydrosoluble sensible à la chaleur et à la lumière jouant un rôle important dans le métabolisme de l'être humain et de nombreux autres mammifères. Contrairement aux animaux, l’homme ne peut ...
  • ARHIP, Vasile (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2010)
    Îndrumarul de laborator include lucrări practice pentru studenţii anului 2, specializarea 2204.

Search DSpace


Browse

My Account