Lucrarea dată reprezintă rezultatele proprii obținute privind cercetarea procesului de fabricare al ciocolatei și al elaborării sistemului de management al siguranței alimentului. Lucrarea dată curpinde 4 capitole și include în sine 65 foi, 20 figuri și tabele. În capitole sunt descrise metodele de determinări fizico – chimice, microbiologice, reologice, limite admisibile și rezultatele acestora. De asemenea este descris și consumul la nivel global al ciocolatei și factorii care influențează atât calitatea, cât și siguranța acesteia. Primul capitol reprezintă „Studiul bibliografic”, care cuprinde consumul la nivel global, tehnologia clasică de fabricare a ciocolatei, factorii care influențează calitatea și siguranța produsului și contaminanții. Capitolul 2 reprezintă „Metode de cercetare privind procesul de fabricare al ciocolatei” și cuprinde toatele materialele și metodele utilizate pentru determinare propietăților fizico-chimice, microbiologice și reologice ale ciocolatei. Capitolul 3 reprezintă „Rezultatele cerecetărilor” și cuprinde toate datele obținute în urma efectuării determinărilor, reprezentate sub formă de tabele și figuri. Capitolul 4 reprezintă „Sistemul de siguranță” și include informația de bază în elaborarea sistemului de siguranță al ciocolatei.
This work represents the results obtained from researching the chocolate manufacturing process and developing its safety system. The thesis comprises 4 chapters, includes 65 pages, 20 figures, and tables. The chapters describe the methods of physico-chemical, microbiological, and rheological determinations, permissible limits, and their results. Additionally, the global consumption of chocolate and the factors influencing both its quality and safety are discussed. The first chapter, titled "Literature Review", covers global consumption, classical chocolate manufacturing technology, factors influencing product quality and safety, and contaminants. The second chapter, "Research Methods for the Chocolate Manufacturing Process", includes all the materials and methods used to determine the physico-chemical, microbiological, and rheological properties of chocolate. The third chapter, "Research Results", contains all the data obtained from the determinations, presented in tables and figures. The fourth chapter, "Safety System", provides fundamental information for developing the safety system for chocolate.