Food processing, which generates both by-products and waste, requires a revision of modern processes in the framework of the development of non-residual, environmentally friendly processes. Dairy by-products require the development of complex zero-waste technologies. Electroactivation is an emerging process to overcome those challenges, which allows for non-residual processing of milk by-products. Electroactivation, managing both the technological regimes and the geometric/technical parameters of the electrolyzers used to process different types of whey, allows both the electrofractionation of the whey proteins recovered in protein mineral concentrates enriched, under certain process conditions, with a certain protein content, but also the simultaneous isomerization of lactose into lactulose following two mechanisms, and creating a closed process cycle. The geometry of the electrolyzers and the content of the secondary liquid (anodic liquid) influence both the extraction and the formation of protein compounds enriched with alpha-lactalbumin, as well as the formation of a complex between calcium and isomerized lactulose.
Procesarea alimentelor, care generează atât subproduse, cât și deșeuri, necesită o revizuire a proceselor moderne în contextul dezvoltării unor procese non-reziduale, ecologice. Subprodusele lactate necesită dezvoltarea tehnologiilor complexe - zero deșeuri. Electroactivarea este o metodă emergentă de soluționare a acestor provocări, și permite prelucrarea non-reziduală a subproduselor lactate. Gestionând atât regimurile tehnologice, cât și parametrii geometrici/tehnici a electrolizoarelor utilizate la procesarea diferitor tipuri de zer, procedeul dat permite atât electrofracționarea proteinelor serice ale zerului recuperate în concentrate proteice minerale ce le înnobilează, în anumite condiții de tratare, cu anumit conținut proteic, dar și crearea unui ciclu închis de tratare însoțit de izomerizarea lactozei în lactuloză după două mecanisme concomitent. Geometria electrolizoarelor și conținutul lichidului secundar (lichidului anodic) influențează atât recuperarea și formarea compușilor proteici înnobilați cu alfa-lactalbumine, cât și formarea unui complex între calciu și lactuloza izomerizată.