The purpose of this review was to summarize current research findings and unify ideas regarding methods to reduce the health risks to consumers posed by toxic contaminants, such as chloropropanols, glycidols, and their esters, which are formed during food processing, particularly during the refining of vegetable oils and fats, thereby critically impacting food safety. The review describes various aspects related to the occurrence of foodborne toxicants, it covers hazard characterization, their formation mechanisms, and control and regulatory strategies developed in recent years by the World Health Organization, the European Union Commission, and the Food and Agriculture Organization. Additionally, it concludes with an analysis of factors that favor the formation of toxic contaminants in food and discusses some methods for mitigating and monitoring the concentrations of precursors in raw materials. The material is also addressed to researchers, nutritionists and specialists in the domestic food industry, who should pay more attention to the health risk posed by oil and fat processing contaminants and methods of their removal from the raw material.
Scopul acestui studiu a fost de a trece în revistă rezultatele cercetărilor actuale și de a unifica tendințele concentrate asupra metodelor de diminuare a riscului pentru sănătatea consumatorului a contaminanților toxici, cloropropanolii, glicidolii și esterii acestora, care se formează în timpul procesării alimentelor, în special la rafinarea uleiurilor vegetale și a grăsimilor, afectănd în mod critic siguranța alimentelor. Studiul descrie mai multe aspecte legate de răspândirea contaminanților de procesare, caracterizarea pericolelor de sănătate, modul de formare a contaminanților, strategia de control și reglementare, elaborată de Organizația Mondială a Sănătății, Organizația pentru Alimentație și Agricultură, de Comisiile Uniunii Europene în ultimii ani. Totodată, se concluzionează despre factorii care favorizează formarea contaminanților toxici în alimente, sunt discutate unele metodele de atenuare și monitorizare a concentrațiilor precursorilor în materia primă. Materialul se adresează și cercetătorilor, nutriționiștilor și specialiștilor din industria alimentară autohtonă, care ar trebui să acorde mai multă atenție riscului pentru sănătate pe care îl prezintă contaminanții de prelucrare a uleiurilor și grăsimilor și metodelor de îndepărtare a acestora din materia primă.