IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Impactul agenților de îngroșare în industria alimentară: perspectivă practică și teoretică și implicații asupra sănătății publice

Show simple item record

dc.contributor.advisor CAPCANARI, Tatiana
dc.contributor.author LADANIUC, Adina
dc.date.accessioned 2024-10-17T06:07:14Z
dc.date.available 2024-10-17T06:07:14Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation LADANIUC, Adina. Impactul agenților de îngroșare în industria alimentară: perspectivă practică și teoretică și implicații asupra sănătății publice. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students, Universitatea Tehnică a Moldovei, 27-29 martie 2024. Chișinău, 2024, vol. 2, pp. 1193-1197. ISBN 978-9975-64-458-7, ISBN 978 9975-64-460-0 (Vol.2). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-64-458-7
dc.identifier.isbn 978 9975-64-460-0
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/28110
dc.description.abstract Această lucrare investighează rolul și impactul agenților de îngroșare în cadrul industriei alimentare, servind drept ghid practic în utilizarea acestora. Analiza se concentrează pe procesele de gelifiere cu pectină, agar-agar și gelatină, evaluând consistența obținută pentru fiecare agent și condițiile de păstrare a produsului finit. Substanțele gelifiante sunt caracterizate în funcție de capacitățile lor termice de regenerare, puterea de legare a apei în timpul procesului de gelifiere, precum și temperatura de activare și solidificare, alături de calitățile organoleptice, inclusiv gustul și mirosul. Originea și valoarea nutritivă a fiecărui compus gelifiant sunt discutate în contextul relevanței acestora pentru consumatorii care urmează diete specifice sau restricții alimentare. De asemenea, este subliniat rolul esențial al agenților de îngroșare în asigurarea securității alimentare și a sănătății publice, influențând în mod semnificativ termenul de valabilitate al produselor. Un accent deosebit este acordat aspectelor teoretice, facilitând înțelegerea proceselor fizice și chimice implicate în gelifiere. Această înțelegere permite stabilirea relațiilor cauză-efect în cadrul proceselor tehnologice, contribuind la dezvoltarea de noi produse alimentare, inclusiv cele din gastronomia moleculară, și la introducerea acestora pe piață. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students: Chişinău, 27-29 martie 2024. Vol. 2;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject agenți de îngroșare en_US
dc.subject gelatină en_US
dc.subject pectină en_US
dc.subject agar-agar en_US
dc.subject siguranța alimentelor en_US
dc.title Impactul agenților de îngroșare în industria alimentară: perspectivă practică și teoretică și implicații asupra sănătății publice en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account