Show simple item record

dc.contributor.advisor CAPCANARI, Tatiana
dc.contributor.author ZAHARIA, Mihaela
dc.contributor.author SURDU, Adelina
dc.date.accessioned 2024-10-15T06:15:22Z
dc.date.available 2024-10-15T06:15:22Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation ZAHARIA, Mihaela și Adelina SURDU. Impactul nutriției asupra bolii coronariene. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students, Universitatea Tehnică a Moldovei, 27-29 martie 2024. Chișinău, 2024, vol. 2, pp. 1101-1106. ISBN 978-9975-64-458-7, ISBN 978 9975-64-460-0 (Vol.2). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-64-458-7
dc.identifier.isbn 978 9975-64-460-0
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/28008
dc.description.abstract Boala coronariană (BC) este principala cauză de morbiditate și mortalitate la nivel mondial și a fost caracterizată ca o boală cronică imunoinflamatoare, fibroproliferativă alimentată de lipide. S-au făcut progrese mari în elucidarea interacțiunilor mecanice complexe dintre factorii de risc asociați cu BC, producând un succes abundent în ceea ce privește măsurile preventive și dezvoltarea de produse farmaceutice pentru prevenirea și tratarea BC prin atenuarea riscului mediat de lipoproteine. Cu toate acestea, rămâne un risc rezidual semnificativ. Câțiva factori de risc BC potențial modificabili care contribuie în mod aparent la acest risc rezidual au ieșit în prim-plan, inclusiv inflamația sistemică, diabetul zaharat, lipoproteinele de înaltă densitate, trigliceridele plasmatice (TG) și lipoproteinele rămase (RLP), lipoproteina(a) și disfuncția endotelială vasculară (DE). Primul pas în gestionarea factorilor de risc pentru BC implică manipularea macronutrienților din dietă. În Trialul de Prevenție Primară Coronară a Clinicilor de Cercetare Lipidă, s-a stabilit că fiecare scădere cu 1% a colesterolului LDL (LDLC) a fost asociată cu o scădere cu 2% a riscului de BC. Aceste constatări au stat la baza Programului Național de Educație pentru Colesterol (PNEC) recomandate atât pentru bărbați, cât și pentru femeile cu hipercolesterolemie. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students: Chişinău, 27-29 martie 2024. Vol. 2;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject boala coronariană en_US
dc.subject nutriție en_US
dc.subject lipoproteine en_US
dc.subject diabet zaharat en_US
dc.subject dietă mediteraneeană en_US
dc.title Impactul nutriției asupra bolii coronariene en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account