IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Surse de proteine vegetale pentru obţinerea produselor alimentare de nouă generație

Show simple item record

dc.contributor.advisor BULGARU, Viorica
dc.contributor.author CIUGUREANU, Iana
dc.date.accessioned 2024-10-11T07:52:01Z
dc.date.available 2024-10-11T07:52:01Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation CIUGUREANU, Iana. Surse de proteine vegetale pentru obţinerea produselor alimentare de nouă generație. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students, Universitatea Tehnică a Moldovei, 27-29 martie 2024. Chișinău, 2024, vol. 2, pp. 1077-1079. ISBN 978-9975-64-458-7, ISBN 978 9975-64-460-0 (Vol.2). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-64-458-7
dc.identifier.isbn 978 9975-64-460-0
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/27987
dc.description Proiect bilateral moldo-turc 23.80013.5107.3TR Dezvoltare durabilă de produse alimentare de nouă generație, bogate în nutrienți: evaluarea relației dintre ingrediente, metodele de procesare utilizate și proprietățile tehno- și bio-funcționale. en_US
dc.description.abstract Modelul actual de consum al produselor alimentare este considerat unul nesustenabil, prin prisma creşterii numărului de consumatori cu probleme de sănătate obţinute în urma unei alimentații incorecte (subnutriție, obezitate, deficienţă de micronutrienţi) precum şi prin impactul sistemelor agroalimentare asupra mediului înconjurător (emisii de gaze cu efect de seră), producția animalelor fiind cea mai îngrijorătoare ramură. O altă problemă este provocarea de a produce produse alimentare de calitate în cantităţi suficiente pentru populaţie. În acest context, în domeniul industriei alimentare este un interes în creştere pentru obţinerea de formule alimentare noi pe bază de proteine vegetale, cu potențial nutriţional de a înlocui proteinele de origine animală, în special din carne, având în vedere dezavantajele creşterii efectivelor de animale (bovine) şi consumul de carne. Astfel, proteinele vegetale câștigă în mod constant popularitate, fiind o sursă bună de macronutrienți vitali și desigur fiind cultivate în cantităţi suficiente, aspecte ce corespund principiilor securității alimentare. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students: Chişinău, 27-29 martie 2024. Vol. 2;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject proteină vegetală en_US
dc.subject leguminoase en_US
dc.subject cereale en_US
dc.subject metode emergente en_US
dc.subject extrudare en_US
dc.subject analogi de carne en_US
dc.title Surse de proteine vegetale pentru obţinerea produselor alimentare de nouă generație en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account