IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Obţinerea β-glucanilor din peretele celular al drojdiei reziduale de vinificaţie

Show simple item record

dc.contributor.advisor CHIRSANOVA, Aurica
dc.contributor.author CHIORU, Ana
dc.date.accessioned 2024-10-11T05:57:57Z
dc.date.available 2024-10-11T05:57:57Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation CHIORU, Ana. Obţinerea β-glucanilor din peretele celular al drojdiei reziduale de vinificaţie. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students, Universitatea Tehnică a Moldovei, 27-29 martie 2024. Chișinău, 2024, vol. 2, pp. 1061-1066. ISBN 978-9975-64-458-7, ISBN 978 9975-64-460-0 (Vol.2). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-64-458-7
dc.identifier.isbn 978 9975-64-460-0
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/27984
dc.description The research was supported by Institutional Project 020405 “ Optimizing food processing technologies in the context of the circular bioeconomy and climate change ”, Bio-OpTehPAS being implemented at the Technical University of Moldova. en_US
dc.description.abstract Industria viti-vinicolă produce cantități mari de produse secundare, inclusiv tescovină, ciorchine, și sedimente de drojdii. Este important să fie dezvoltate noi strategii de reducere a deșeurilor și totodată valorificarea produselor secundare generate prin transformarea în produse cu valoare adăugată. Subproduse de vinificație sunt o sursă importantă de compuși bioactivi. Drojdiile reziduale din vinificație, considerate în mod tradițional drept deșeuri, reprezintă o sursă neconvențională de β-glucani, molecule cu proprietăți multifuncționale și valoare adăugată semnificativă. Dacă β-glucanii din cereale sunt destul de studiați, în ultimi ani sunt studiate drojdiile reziduale din industria berii, cele din vinificație abia încep să fie valorificate. Β -glucani fac parte din clasa polizaharidelor care sunt polimeri ai glucozei cu diferite legături glicozidice. Acest articol explorează oportunitățile de valorificare a drojdiilor reziduale, in special, cele mai eficiente metode de extragere a β -glucanilor, metodele de purificarea si determinarea gradului de puritate a β-glucanilor extrași. Se investighează provocările și oportunitățile legate de diversele aplicații ale β-glucanilor obținuți din drojdii, incluzând: industria alimentara, farmaceutica, cosmetica și altele. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students: Chişinău, 27-29 martie 2024. Vol. 2;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject vinificație en_US
dc.subject drojdii reziduale en_US
dc.subject beta-glucani en_US
dc.subject extracție en_US
dc.subject purificare en_US
dc.title Obţinerea β-glucanilor din peretele celular al drojdiei reziduale de vinificaţie en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account