IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Analiza compoziției vinurilor roşii seci din soiurile de struguri autohtoni Feteasca Neagră și Rara Neagră din diferite regiuni geografice ale Republicii Moldova

Show simple item record

dc.contributor.advisor STURZA, Rodica
dc.contributor.author ARSENI, Alexandra
dc.contributor.author NECULA, Larisa
dc.date.accessioned 2024-10-09T12:22:59Z
dc.date.available 2024-10-09T12:22:59Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation ARSENI, Alexandra și Larisa NECULA. Analiza compoziției vinurilor roşii seci din soiurile de struguri autohtoni Feteasca Neagră și Rara Neagră din diferite regiuni geografice ale Republicii Moldova. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students, Universitatea Tehnică a Moldovei, 27-29 martie 2024. Chișinău, 2024, vol. 2, pp. 1047-1050. ISBN 978-9975-64-458-7, ISBN 978 9975-64-460-0 (Vol.2). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-64-458-7
dc.identifier.isbn 978 9975-64-460-0
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/27935
dc.description Cercetarea a fost susținută de Proiectul Instituțional, subprogramul 020405 „Optimizarea tehnologiilor de prelucrare a alimentelor în contextul bioeconomiei circulare și schimbărilor climatice”, Bio-OpTehPAS, fiind implementat la Universitatea Tehnică a Moldovei. en_US
dc.description.abstract Lucrarea dată constă în analiza compoziției vinurilor roșii, obținute în Laboratorul de Microvinificație al Departamentului de Oenologie a Universității Tehnice a Moldovei. În acest scop au fost examinate mai multe vinuri obținute din soiuri de struguri autohtone Feteasca Neagră și Rara Neagră din diferite regiuni geografice a Republicii Moldova. În vinuri au fost studiate caracteristicele fizico-chimice pe tot parcursul ciclului tehnologic și caracteristicile indicelor specifici a vinurilor roșii seci. Analizând indici fizico-chimici s-a ajuns la concluzia că vinul din acelaşi soi, dar produs în zone diferite se obțin cu indicii asemănători, întrucât zona influențează mai mult asupra indicilor organoleptici. Întrucât aceste două soiuri se aseamănă, rezultatele obținute la fel sunt apropiate. Analizând conținutul de substanțe fenolice, remarcăm că Rară Neagră are cel mai mic conţinut de substanţe fenolice, zona Bugeac, 978 mg/l, iar conţinutul de antociani la fel se numără printre cel mai mic 149 – 153. Acest lucru este normal, întrucât Rara Neagra este un soi de struguri cu intensitatea culorii nu foarte înaltă. Cercetând intensitatea colorantă (suma absorbanților D 420, 520, 620) si nuanța culorii, observăm că Rară neagră din ambele zone Mircești şi Bugeac are o intesitate colorantă joasă indiferent de zona unde aceşti struguri sunt crescuţi și anume 0,23; pe când vinul cu cea mai înalta intensitate colorantă este Feteasca Neagră Mircești 0,675. Rară neagră are nuanța culorii cea mai ridicată 1,05 în zona Mirceşti, iar în zona Bugeac mai scăzută 0,861. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students: Chişinău, 27-29 martie 2024. Vol. 2;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject vinuri roșii en_US
dc.subject indici fizico-chimici en_US
dc.subject antociani en_US
dc.subject fenoli en_US
dc.title Analiza compoziției vinurilor roşii seci din soiurile de struguri autohtoni Feteasca Neagră și Rara Neagră din diferite regiuni geografice ale Republicii Moldova en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account