Browsing 2023 by Title

Sort by: Order: Results:

  • COJOCARU, Mihail; STRATAN, Mihaela; SOLOMON, Oleg; MOSTOVEI, Mihai; CIOBANU, Radu; CIOBANU, Oleg (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Invenția se referă la stomatologia ortopedică, și anume la un dispozitiv pentru amprentarea arcadelor dentare, obținerii din gips a modelelor de studiu, determinării diagnosticului, planului de tratament a pacientului ...
  • MACAEV, Fliur; POGREBNOI, Vsevolod; BILAN, Dmitrii; COJOCARI, Sergiu; CIOBANU, Natalia; SUCMAN, Natalia; POGREBNOI, Serghei; LUPAȘCU, Lucian; STINGACI, Eugenia; ZVEAGHINȚEVA, Marina; GORINCIOI, Elena; ARMAȘU, Svetlana; TERTEAC, Dumitru; EREMIA, Nicolae; COȘELEVA, Olga; CATARAGA, Ivan; MODVALA, Susana; MARDARI, Tatiana; ZNAGOVAN, Alexandru; TINCU, Sergiu; PÎNZARI, Cristina; TOPCHIN-MATEI, Rodica (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Scopul principal al proiectului este crearea consorțiului în domeniul chimiei durabile pentru efectuarea cercetărilor aplicative în vederea elaborării metodelor noi de construire a compușilor ciclici cu heteroatomi de ...
  • COVACI, Ecaterina; STURZA, Rodica; DRUȚĂ, Raisa; SUBOTIN, Iurie (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Proiectul de cercetări științifice prevede determinarea experimentală a oxidabilității, conţinutului de aldehide superioare, polifenoli şi impactul transformărilor chimice asupra culorii şi aromei produselor vinicole ...
  • POPESCU, Victor; BALAN, Tatiana; ȚISLINSCAIA, Natalia; VIȘANU, Vitali; MELENCIUC, Mihail; SANDU, Andrei-Victor; ȚURCANU, Dinu; BALAN, Mihail; ȚĂRNĂ, Ruslan (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Scopul invenției constă în aplicarea procedeului de uscare în strat suspendat cu aplicarea microundelor pentru semințele de cătină albă, și optimizarea duratei de tratare termică a produsului.
  • BOSTAN, Ion; BOSTAN, Viorel; DULGHERU, Valeriu; CIOBANU, Radu; CIOBANU, Oleg (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Invenţia se referă la construcţia de maşini, în special la tehnologiile de fabricare aditivă a roţilor dinţate ale transmisiilor planetare precesionale.
  • BALAN, Valerian; POMPUȘ, Irina; DODICA, Dumitru; ȘARBAN, Vasile; GUCI, Ivan (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Invenţia se referă la agricultură, în special la pomicultură, şi anume la un procedeu de cultivare a murului. Procedeul, conform invenţiei, include palisarea tulpinilor de rod pe spalier primăvara, după care de stâlpii ...
  • CILOCI, Alexandra; DVORNINA, Elena; RUDIC, Valeriu; BULHAC, Ion; URECHE, Dumitru; COCU, Maria (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Se propune un procedeu de cultivare submersă a tulpinii de fungi Lentinus edodes (Berk) Sing CNMN-FB-01 care prevede inocularea materialului semincer în cantitate de 10% v/v pe mediul nutritiv, care conține, g/L: NH4NO3 ...
  • BALANUȚĂ, Anatol; SCLIFOS, Aliona; COVACI, Ecaterina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Invenţia se referă la un procedeu de fabricare a vinului.
  • BALANUȚĂ, Anatol; COVACI, Ecaterina; GHERDELESCU, Lucia (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Invenţia se referă la un un procedeu de fabricare a vinului spumant în rezervoare sub presiune.
  • BALAN, Valerian; IVANOV, Igor; TÎRSINA, Oleg (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Procedeu cuprinde formarea la pomi un trunchi de 40-50 cm și un ax scurt, la baza cărui se află 3-4 șarpante de structură, distanțate la 10-15 cm una de alta, radial în jurul axului cu unghiul de ramificare de 50-60 ...
  • BALAN, Valerian; DODICA, Dumitru; POMPUŞ, Irina; ŞARBAN, Vasilie; GUCI, Ivan (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Invenţia se referă la pomicultură, şi anume la un procedeu de formare a coroanei pomului de măr în formă de fus zvelt. Procedeul, conform invenţiei, include arcuirea axului puternic şi negarnisit cu fixarea lui în ...
  • RUDI, Ludmila; CHIRIAC, Tatiana; CEPOI, Liliana; RUDIC, Valeriu; VALUŢA, Ana; DJUR, Svetlana; DONI, Veronica; CODREANU, Liviu; MISCU, Vera; ROTARI, Ion; TAŞCA, Valentina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Se propune un procedeu de cultivare a microalgei Porphyridium cruentum în scopul obţinerii de biomasă cu conţinut sporit de lipide omega-3. Cultivarea microalgei se realizează pe un mediu nutritiv ce conţine AuNP de 5 ...
  • BEŞLIU, Alina; CHISELIȚA, Natalia; CHISELIȚA, Oleg; EFREMOVA, Nadejda; TOFAN, Elena; RUDIC, Valeriu (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Se propune un procedeu nou de obținere a extractelor pe bază de pigmenți cu utilizarea biomasei reziduale de Arthrospira platensis care se amestecă cu alcool etilic de 96% (1 :10 v/v), suspensia se supune sonicării 5 ...
  • MONAICO, Eduard; URSAKI, Veaceslav; MORARI, Vadim; TIGINYANU, Ion (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Noutatea procesului tehnologic constă în combinarea a două etape tehnologice pentru producerea unor rețele de nanotuburi magnetice.
  • COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; CAPCANARI, Tatiana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Rezultatul invenției constă în obținerea unor pandișpanuri cu proprietăți funcționale, stabilitate microbiologică și parametri organoleptici și texturali sporiți.
  • CAPCANARI, Tatiana; NEGOIŢA, Cătălina; COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Procedeul de obținere a pâinii funcționale cu adaos de șrot din semințe de cânepă are loc prin omogenizarea făinii de grâu și șrotului din semințe de cânepă mărunțit până la pulbere, maia, sare și apă.
  • EFREMOVA, Nadejda; CHISELIȚA, Natalia; BEȘLIU, Alina; CHISELIȚA, Oleg; TOFAN, Elena; RUDIC, Valeriu (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Se propune un procedeu nou de obținere a preparatului proteoglicanic din biomasa reziduală de Arthrospira platensis. Biomasa se amestecă cu alcool etilic de 96% (1:10), se plasează la baia cu apă la +45˚C 30 min cu ...
  • CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Procedeul de obținere a sosului de cofetărie funcțional fără zahăr adăugat are loc prin separarea, măcinarea boabelor de carob (Ceratonia siliqua) până la pulbere.
  • BOIȘTEAN, Alina; SIMINIUC, Rodica; CHIRSANOVA, Aurica (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Invenția se referă la industria alimentară și anume la un procedeu de obținere a bomboanelor gumate. Invenția are ca scop îmbunătățirea proprietăților nutritive ale bomboanelor gumate și calitatea lor funcțională, ...
  • BALAN, Valerian; DODICA, Dumitru; POMPUȘ, Irina; ȘARBAN, Vasile; GUCI, Ivan (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
    Procedeul, conform invenţiei, include ciupirea a 2-3 frunze apicale de pe tulpinile anuale fără ramificaţii, care au atins înălţimea de 1,5- 1,7 m, totodată ciupirea se efectuează fără traumatizarea apexului tulpinii ...

Search DSpace


Browse

My Account