Scopul articolului constă în aprofundarea cercetărilor cu privire la cuantificarea cantitativă şi calitativă a biomasei provenite de la cultivarea cerealierelor spicoase, disponibilă în scopuri energetice. Pentru realizarea scopului propus a fost studiată oportunitatea folosirii paielor rezultate de la mai multe culturi cerealiere pentru obţinerea biocombustibililor solizi. Au fost analizaţi un şir de factori pro şi contra reieşind din tendinţele de dezvoltare a agriculturii organice în condiţiile Republicii Moldova şi calităţii biocombustibililor solizi obţinuţi din paie. În baza confruntării mai multor opinii disponibile în literatura de specialitate şi a unor cercetări experimentale proprii, realizate în cadrul Laboratorului de biocombustibili solizi de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, sunt formulate concluzii referitoare la cantitatea, calitatea şi perspectivele folosirii paielor şi altor reziduuri cerealiere în calitate de materie primă pentru obţinerea biocombustibililor solizi.
The purpose of this article is deepening the researches on the quantitative and qualitative cuantification of biomass derivedfrom the cultivation of spiked cereal crops, available for energetic purposes. In order to achieve this purpose, the opportunity of the use of the straw derived from several cereal crops for obtaining solid biofuels was studied. A number of factors for and against were analyzed, given the trends of organic agriculture development in the Republic of Moldova and the quality of solid biofuels obtained from straw. Based on the confrontation of several opinions available in the specialized literature and on our own experimental researches, conductedin the Laboratory of Solid Biofuels of State Agrarian University of Moldova, conclusions have been drawn on the quantity, quality and prospects of using the straw and other cereal residues asraw material to obtain solid biofuels.