Un rol important la formarea calităţii vinurilor îl are complexul aromatic specific fiecărui tip de vin. În acest context au fost studiate compoziţiile aromatice ale vinurilor albe seci obţinute din soiurile de selecţie moldovenească Startovîi, Viorica şi Muscat de Ialoveni. Vinurile au fost supuse analizei senzoriale şi gaz cromatografiei – olfactometriei. Analiza senzorială descriptivă a generat un şir de caracteristici aromatice în baza cărora s-au construit diagrame de tip radar. Pentru identificarea compuşilor odoranţi activi, vinurile au mai fost evaluate prin metoda frecvenţelor de detecţie. Evaluatorii au generat în total 697 descriptori distribuiţi în 126 zone odorante, însă numai 565 (81 %) au fost validaţi ca fiind reprezentativi.
The aroma compounds specific to a particular type of wine are very important for the wine quality. The refore, we have studied the aroma compounds of dry white wines produced from three locally selected Moldavian grape varieties: Startovy, Viorica and Muscat de Ialoveni. We have performed both sensory and gas chromatography – olfactometry analyses of the wines. The sensory descriptive analysis revealed a number of aromatic properties and based on them we have developed some radar charts. In order to identify active aroma compounds, the wines were evaluated using the frequency detection method. The evaluators recorded totally 697 descriptors distributed in 126 aromatic zones, but only 565 of them (81%) were proved to be representative.