IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Procedeu de obţinere a semifabricatelor din carne tocată de ovină

Show simple item record

dc.contributor.author SCRIPCARI, Ion
dc.contributor.author GRUMEZA, Irina
dc.contributor.author MACARI, Artur
dc.contributor.author GUDIMA, Angela
dc.contributor.author COEV, Ghenadie
dc.date.accessioned 2022-09-21T11:11:49Z
dc.date.available 2022-09-21T11:11:49Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation SCRIPCARI, Ion, GRUMEZA, Irina, MACARI, Artur et al. Procedeu de obţinere a semifabricatelor din carne tocată de ovină. In: INFOINVENT 2019. Expoziţia Internaţională Specializată = International Specialized Exhibition, 20-23 noiembrie 2019, ed. 16: Catalog oficial, Chişinău, Republica Moldova, 2019, p. 161. en_US
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/21312
dc.description Brevet: MD 1063. Secţiunea D. Agricultură, soiuri de plante, alimentaţie. Agriculture, Plant Varieties, Food Industry en_US
dc.description.abstract Invenţia se referă la industria alimentară, şi anume la un procedeu de obţinere a semifabricatelor din carne tocată de ovină. Procedeul, conform invenţiei, include mărunţirea cărnii de ovină cu o maşină de tocat cu diametrul ochiurilor sitei de 2...3 mm, amestecarea cărnii tocate într-un malaxor cu şrot de nuci, sare de uz alimentar, bicarbonat de sodiu, usturoi proaspăt, piper negru măcinat şi apă potabilă, modelarea semifabricatelor, ambalarea şi ermetizarea. Rezultatul invenţiei constă în obţinerea semifabricatelor din carne tocată de ovină cu proprietăţi organoleptice şi fizicochimice ameliorate şi o valoare nutritivă şi biologică a produsului finit înaltă. Rezultatul se datorează faptului că şrotul de nuci are o bună capacitate de legare a apei, de 42,2...55,16%. Absorbind apa, carnea îşi măreşte volumul şi greutatea, astfel se ameliorează frăgezimea şi suculenţa produsului finit. en_US
dc.description.abstract The invention relates to food industry, namely to a process for producing semi-finished products of minced mutton. The process, according to the invention, comprises grinding of mutton in a meat grinder with the sieve mesh diameter of 2…3 mm, mixing of minced meat in a mixer with nut grits, food table salt, sodium bicarbonate, fresh garlic, ground black pepper and drinking water, modeling of semi-finished products, packaging and sealing. The result of the invention consists in obtaining of semi-finished products from sheep minced meat with improved organoleptic and physico-chemical properties and a ameliorated nutritive and biological value of the fi nite product. The result is that oilseed groats from walnuts has a good water binding capacity of 42.2...55.16%. By absorbing water, the meat increases its volume and weight, thus improving the freshness and succulence of the fi nished product. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject inventions en_US
dc.subject semifabricate din carne tocata en_US
dc.subject carne de ovină en_US
dc.subject semifinished products of minced en_US
dc.subject minced mutton en_US
dc.title Procedeu de obţinere a semifabricatelor din carne tocată de ovină en_US
dc.title.alternative Process for producing semifinished products of minced mutton en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

  • 2019
    Ediţia a XVI-a, 20 - 23 noiembrie

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account