IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Browsing Colecția instituțională by Author "RADU, Oxana"

Browsing Colecția instituțională by Author "RADU, Oxana"

Sort by: Order: Results:

  • SUBOTIN, Iurie; MACARI, Artur; RADU, Oxana (Universitatea. de Stat "B. P. Hasdeu" din Cahul, 2021)
    În articol sunt analizate diferite metode de determinare a nitraţilor şi nitriţilor. Printre metodele cunoscute în special au fost analizate metodele spectrofotometrice – metoda lui Griess, metoda bazată pe reacţia de ...
  • CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; CHIRSANOVA, Aurica; POPOVICI, Violina; RADU, Oxana; SIMINIUC, Rodica (National University of Food Technologies, Kiev Ukraine, 2023)
    Studies of the physico-chemical composition of the carob beans and the pulp of the pods originating from four countries are present. The studied four carob bean and pod samples originating from different world regions were ...
  • CAPCANARI, Tatiana; CHIRSANOVA, Aurica; COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; RADU, Oxana; STURZA, Rodica ("Alma Mater" Publishing House, Bacau, 2021)
    Functional foods have gained popularity within health and wellness circles. The development of these products is quite complex, expensive, and risky because they must meet high and clear requirements especially for some ...
  • RADU, Oxana; DIMOVA, Olga; POPOVICI, Cristina; BAERLE, Alexei (National University of Food Technologies, Kiev, 2017)
    The ratio of unsaturated/saturated fatty acids in cold pressed walnut oil (Juglans Regia L.) is twice as high as in olive one [1, 2]. The degradation rate of vegetable oils rich in polyunsaturated fatty acids can be reduced ...
  • RADU, Oxana (2020)
    Problema ştiinţifică soluţionată constă în stabilirea celor mai importante proprietăţi fizico-chimice, nutritive şi tehnologice ale compozițiilor pe bază de ulei de nucă şi identificarea condiţiilor optimale şi eficiente ...
  • RADU, Oxana; CAPCANARI, Tatiana; CHIRSANOVA, Aurica; STURZA, Rodica (Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Cahul, 2022)
    Problema creşterii bolilor asociate cu consumul exagerat de kilocalorii a servit drept baza extinderii pe piaţa naţională a sortimentului de produse alimentare obținute cu adaos de îndulcitori non- caloroci. Producătorii, ...
  • POPOVICI, Violina; BOAGHI, Eugenia; RADU, Oxana; CAPCANARI, Tatiana; POPOVICI, Cristina (Institutul de Chimie, Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2019)
    There is an increased interest for sources of natural antioxidants such as carotenoids in order to enrich food products to increase the product shelf life. The rosehip berries (Rosa Canina) are natural concentrate of ...
  • CAPCANARI, Tatiana; CHIRSANOVA, Aurica; RADU, Oxana; COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; SIMINIUC, Rodica (Czech Academy of Agricultural Sciences, 2022)
    This study provides the first insight into the biologically active potential (total phenolic compounds, flavonoids, tannins and antioxidant activity) of Moldavian сarob beans and pod pulp in comparison with carob grown in ...
  • RADU, Oxana (National University of Food Technologies, Kiev, 2018)
    Lipids exhibit polyfunctional properties in texture formation of different food products containing fat. Physically and chemically these foods are emulsions, which structure composition represents dispersion systems of ...
  • RADU, Oxana; CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; CHIRSANOVA, Aurica (Ştefan cel Mare University, Suceava, 2023)
    Due to palm oil's availability, stability, and relative safety, it is now widely used in the production of bakery, confectionery, dairy and sausage products, etc. The wide range of these goods on the local market has ...
  • CAPCANARI, Tatiana; CHIRSANOVA, Aurica; COVALIOV, Eugenia; RADU, Oxana; SIMINIUC, Rodica (National University of Food Technologies, Kiev Ukraine, 2022)
    The present research discusses the carob pastry sauce production without sugar addition and highlighting its functional and physico-chemical properties. The incorporation of carob pod or bean powder in pastry sauces to ...
  • POPOVICI, Violina; RADU, Oxana; HUBENIA, Viacheslav; COVALIOV, Eugenia; CAPCANARI, Tatiana; POPOVICI, Cristina (National University of Food Technologies, Ukraine, 2019)
    The purpose of research was to evaluate the physico-chemical and sensory paramenters of functional confectionery products with rosehip powder. In research Rosa Canina harvested in the Republic of Moldova (Central region) ...
  • RADU, Oxana; POPESCU, Liliana; TATAROV, Pavel; BAERLE, Alexei (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2019)
    Procedeul de obţinere a untului de tip spread pe bază de smântână dulce presupune formarea emulsiei din lipide lactice și vegetale cu un conţinut de grăsime 73,0±0,5%, care include 19...46% de acizi grași ω-3 și ω-6 și ...
  • RADU, Oxana; POPESCU, Liliana; TATAROV, Pavel; BAERLE, Alexei (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2019)
    Invenția se referă la industria alimentară, și anume la un procedeu de obţinere a amestecului de grăsimi tartinabile cu un conținut ridicat de acizi grași ω3 și ω6. Procedeu, conform invenției, presupune formarea emulsiei ...
  • RADU, Oxana; POPESCU, Liliana; TATAROV, Pavel; BAERLE, Alexei (Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, 2018-09-30)
    Invenţia se referă la industria alimentară, şi anume la un procedeu de obţinere a amestecului de grăsimi tartinabile pe bază de smântână dulce. Procedeul, conform invenţiei, include amestecarea grăsimii vegetale cu un ...
  • RADU, Oxana; POPESCU, Lilia; TATAROV, Pavel; BAERLE, Alexei (Romanian Inventors Forum, 2018)
    The process of obtaining a butter-like spread based on sweet cream refers to the food industry, especially to butterlike spreads with a high content of ω-3 and ω-6 essential fatty acids.
  • CAPCANARI, Tatiana; POPOVICI, Cristina; COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; RADU, Oxana; POPESCU, Adelina (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2019)
    Scopul proiectului constă în dezvoltarea şi aprofundarea cercetărilor fundamentale şi aplicative cu impact major în domeniul tehnologiei produselor alimentare, valorifi cării surselor agroalimentare în scopul obţinerii a ...
  • CAPCANARI, Tatiana; POPOVICI, Cristina; COVALIOV (BOAGHI), Eugenia; POPOVICI, Violina; RADU, Oxana (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2019)
    Proiectul are ca scop utilizarea agenţilor naturali de textură şi a carotenoidelor extrase din surse agroalimentare indigene în fabricarea produselor cu potenţial funcţional sporit. În timpul desfăşurării Proiectului sunt ...
  • POPOVICI, Cristina; BAERLE, Alexei; RADU, Oxana; TATAROV, Pavel (National University of Food Technologies, Kiev, 2016)
    Among the nuts, walnut is characterized by its important amount of oil (60-65% of flesh weight). The oil extracted from walnut exhibits high contents of polyunsaturated fatty acids ω-6 (linoleic acid) and ω-3 (linolenic ...
  • BAERLE, Alexei; SAVCENCO, Alexandra; TATAROV, Pavel; FETEA, Florinela; IVANOVA, Raisa; RADU, Oxana (The Royal Society of Chemistry, 2021)
    This study covers aspects of stability and colouration of Carthamin– a unique red chalcone extracted from Carthamus tinctorius L.

Search DSpace


Browse

My Account