Teza de master include 4 capitole: primul capitol prezintă studiul bibliografic, care include conceptul unui produs funcțional, al doilea - Metode de testare a alimentelor funcționale, unde sunt descrise metodele fizico-chimice (substanța uscată, aciditatea, pH, activitatea apei, capacitatea de hidratare, proprietăți reologice, cosistența, determinarea cenușii), metode biochimice (conținutul în vitamina C, conținutul de polifenoli, capacitatea antioxidantă ) și microbiologice (numărul total de germeni), utilizate la testarea produselor elaborate, al treilea capitol este compartimentul experimental , unde sunt incluse datele experimentale obținute la testarea unor produse funcționale ne tratate termic cu utilizarea materiilor prime vegetale autohtone: Fursecuri cu migdale și cocos; Bomboane cu migdale și fructe; Smoothie cu legume și fructe. Testările experimentale au fost realizate la Universitatea „Ştefan cel Mare”din Suceava. În capitolul 4 Argumentarea calității și siguranței produselor elaborate, sunt vizați în factorii ce determină calitatea și siguranța produselor elaborate, precum și beneficiile consumului acestor produse.
Master Thesis includes four chapters: The first chapter provides bibliographic study, which includes the concept of a functional product, the second - Test methods of functional foods, which describes physical methods chemical (dry matter, acidity, pH, water activity, the ability of hydration, rheological properties, cosistenţa determination of gray), biochemical methods (the content of vitamin C content of polyphenols, antioxidant capacity) and microbiological (total plate count) used testing products developed, the third chapter is experimental compartment, which included experimental data obtained from testing of heat-treated our functional products using native plant materials: Cookies with almonds and coconut; Candied almonds and fruit smoothie with vegetables and experimental fructe.Testările were made at "Stefan cel Mare" Suceava. In Chapter 4 argument developed quality and safety are concerned the factors that determine the quality and safety of products produced and the benefits of consumption of these products.