Abstract:
În procesul de reformare a sistemului educaţional este firesc să apelam la experienţa ţărilor dezvoltate. În învăţământul superior din SUA, de exemplu, vom observa lucruri foarte interesante pentru noi, şi anume: învăţământul privat, de regulă, nu este un business – ci mai curând o acţiune de binefacere.
În Republica Moldova, în pofida faptului că învăţământul este declarat prin lege non-profit, în realitate este o afacere. Aceasta pentru că fondatorii instituţiilor private urmăresc creşterea activelor şi ocupă funcţii de conducere; circa 1/3 din bugetul universităţilor de stat din SUA se constituie din donaţiile absolvenţilor.
Pe parcursul ultimelor două decenii încercăm şi noi să reformăm sistemul de învăţământ superior. Ne dorim să fie competitiv, accesibil, descentralizat, democratizat, pragmatic, armonizat la cerinţele societăţii, economiei şi ale studentului, să devină un motor al progresului şi bunăstării. Astfel, în instituţiile de stat au fost introduse taxele de studii. A apărut sectorul privat. A crescut considerabil numărul locurilor de studii la specialităţile în vogă: economice şi juridice.