In the dynamic landscape of the food industry, front-of-pack labeling serves as a crucial tool for "dialogue" between producers and consumers. This mechanism helps to quickly and efficiently identify nutritional characteristics and serves as an effective tool for promoting healthy eating practices through an accessible and universal language. In this context, an exploratory study was conducted by analyzing scientific works on food labeling systems, including their evolution, the characteristics of different labeling typologies, the evaluation methods as well as the challenges and prospects for the development of food labels in the future. Each labeling typology had different attributes that represent an essential tool for supporting consumers in making food choices and in promoting a healthy lifestyle, both at the individual level and in terms of public health. To establish an integrated labeling system for food products, future research should focus on improving the universal applicability of labeled items and environmental sustainability, to make labels more digital and modern in the context of ongoing social and climate change.
În peisajul dinamic al industriei alimentare, etichetarea frontală a ambalajului servește drept un instrument crucial de "dialog" între producători și consumatori. Acest mecanism ajută la identificarea rapidă și eficientă a caracteristicilor nutriționale și servește ca un instrument eficient pentru promovarea unor practici alimentare sănătoase printr-un limbaj accesibil și universal. În acest context, a fost realizat un studiu exploratoriu prin analizarea lucrărilor științifice privind sistemele de etichetare a produselor alimentare, inclusiv a evoluției acestora, a caracteristicilor diferitor tipologii de etichetare, a metodelor de evaluare cât și a provocărilor și perspectivelor de dezvoltare a etichetelor pentru produsele alimentare în viitor. Fiecare tipologie de etichetare a avut atribute diferite ce reprezintă un instrument esențial pentru sprijinirea consumatorilor în a face alegeri alimentare și în promovarea unui stil de viață sănătos, atât la nivel individual, cât și în ceea ce privește sănătatea publică. Pentru a stabili un sistem integrat de etichetare pentru produsele alimentare, cercetările viitoare ar trebui să se orienteze pe îmbunătățirea aplicabilității universale a articolelor etichetate și a durabilității mediului, pentru a face etichetele mai digitale și mai moderne în contextul schimbărilor sociale şi climatice continue.