| dc.contributor.author | BAERLE, Alexei | |
| dc.contributor.author | GUREV, Angela | |
| dc.contributor.author | DRAGANCEA, Veronica | |
| dc.contributor.author | SUBOTIN, Iurie | |
| dc.contributor.author | DRUTA, Raisa | |
| dc.date.accessioned | 2025-09-25T17:36:14Z | |
| dc.date.available | 2025-09-25T17:36:14Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | BAERLE, Alexei; Angela GUREV; Veronica DRAGANCEA; Iurie SUBOTIN and Raisa DRUTA. Fatty acid methyl esters GC/FID analysis using Ichihara-Fukubayashi modyfied method. Journal of Engineering Science. 2025, vol. 32, nr 2, pp. 133-145. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. | en_US |
| dc.identifier.isbn | 2587-3474 | |
| dc.identifier.isbn | 2587-3482 | |
| dc.identifier.uri | https://www.doi.org/10.52326/jes.utm.2025.32(2).12 | |
| dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/33327 | |
| dc.description.abstract | The method for preparing fatty acid methyl esters (FAMEs) from lipids for gas-liquid chromatography, developed by K. Ichihara and Y. Fukubayashi, was optimized as a result of research on the influence of mild (45 ℃, for 14 h) and fast (100 ℃, for 1 h) methanolysis-methylation conditions on the FAMEs yield. Based on the minor impact on the final products and the good FAMEs yields, the optimized mild methanolysis/methylation method was applied to eight vegetable oil samples and two types of fish oil dietary supplements. The FAMEs compositions were analyzed by gas chromatography with flame ionization detector (GC/FID). On the recorded chromatograms, 16 types of fatty acids with majority content were identified and their mass fractions were calculated. The modified Ichihara-Fukubayashi method allowed the conversion of ester-bound fatty acids and free acids to FAMEs in a single step. The accuracy, accessibility and convenience of the method, the use of low concentrations of samples and reagents were noted. | en_US |
| dc.description.abstract | Metoda de preparare a esterilor metilici ai acizilor grași (EMAG) din lipide pentru cromatografia gaz-lichid, elaborată de K. Ichihara și Y. Fukubayashi, a fost optimizată în rezultatul cercetării influienței condițiilor de metanoliza/metilare lentă (45 ℃, timp de 14 h) si rapidă (100 ℃, timp de 1 h) asupra randamentelor EMAG. Reieșind din impactul minor asupra produselor finale si randamentul EMAG bun, a fost aplicată metoda optimizata de metanoliza/metilare lentă la opt tipuri de uleiuri vegetale și două tipuri de suplimente alimentare de ulei de pește. Compozițiile EMAG au fost analizate prin cromatografia gaz-lichid cu detector de ionizare cu flacără (GC/FID). În cromatogramele înregistrate au fost identificați 16 tipuri de acizi grași cu conținut major și calculate parțile de masa ale acestora. Metoda Ichihara – Fukubayashi modificata a permis convertirea acizilor grași cu legături esterice și acizii liberi în EMAG într-o singură etapă. A fost remarcata acuratețea, accesibilitatea si comoditatea metodei, folosirea de concentrații mici de probe și reagenți. | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.publisher | Technical University of Moldova | en_US |
| dc.relation.ispartofseries | Journal of Engineering Science, 2025, vol. 32, nr. 2; | |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
| dc.subject | coelution | en_US |
| dc.subject | fish oil | en_US |
| dc.subject | methylation | en_US |
| dc.subject | omega-3 | en_US |
| dc.subject | omega-9 | en_US |
| dc.subject | oily seeds | en_US |
| dc.subject | toluene | en_US |
| dc.subject | coeluţie | en_US |
| dc.subject | metilare | en_US |
| dc.subject | seminţe oleaginoase | en_US |
| dc.subject | ulei de peşte | en_US |
| dc.title | Fatty acid methyl esters GC/FID analysis using Ichihara-Fukubayashi modyfied method | en_US |
| dc.title.alternative | Analiza gc/fid a esterilor metilici ai acizilor grași prin metoda modificată Ichihara-Fukubayash | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: