IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Verificarea calității cerealelor din Republica Moldova

Show simple item record

dc.contributor.advisor MACARI, Artur
dc.contributor.author SÎRBU, Vasile
dc.date.accessioned 2025-02-10T08:30:42Z
dc.date.available 2025-02-10T08:30:42Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation SÎRBU, Vasile. Verificarea calității cerealelor din Republica Moldova. Teză de master. Programul de studiu Calitatea şi Siguranţa Produselor Alimentare. Conducător ştiinţific MACARI Artur. Universitatea Tehnică a Moldovei. Chișinău, 2025. en_US
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/29415
dc.description Fişierul ataşat conţine: Rezumat, Summary, Cuprins, Introducere, Bibliografie. en_US
dc.description.abstract Scopul lucrării: verificarea calității cerealelor cultivate în Republica Moldova analizând indicatorii fizico-chimici de bază, în raport cu valorile maxim și minim admisibile reglementate în standardele naționale și cele internaționale. Obiectivele: studiul caracteristicilor generale ale cerealelor; producerea și comercializarea cerealelor din Republca Moldova, reglementările naționale și internaționale; selectarea metodelor de analiză fizico-chimică a probelor; analiza și prelucrarea datelor înregistrate de probele analizate și stabilirea rolului inspecției în comerț. Metodologia de lucru: au fost analizate câte 5 probe de cereale, porumb și grâu selectate de la loturi diferite, redirecționate către export, în conformitatea corespuderii cu legislația în vigoare și cu standardele internaționale. Probele s-au prelevat și analizat în laboratoarele acreditate a companiei SGS, care are rol de parte terță între exportator și importator. Metodele de analiză utlizitate sunt reglementate de UE și sunt valabile și pe teritoriul Republicii Moldova. Valoarea practică: rezultatele determinărilor în laborator acreditat a conținutului de umiditate în porumb și gâu, a conținutului de impurități în ambele culturi, a conținutului de aflatoxină la porumb, conținutul de proteină brută la grâu cât și determinarea masei hectolitrice la grâu confirmă calitatea cerealelor, deși au fost notate unele devieri de la valorile maxim admisibile în probele de prorumb, în raport cu valorile reglementate de standardele internaționale, conform standardelor națioanale, nici o probă nu a depășit valorile maxim și minim admisibile. În cadrul companiilor exportatoare de cereale se respectă bunele practici manageriale de management și siguranță a calității produselor alimentare. en_US
dc.description.abstract Aim of the work: to verify the quality of cereals cultivated in the Republic of Moldova by analyzing the basic physico-chemical indicators in relation to the maximum and minimum admissible values regulated by national and international standards. Objectives: study of the general characteristics of cereals; production and marketing of cereals in the Republic of Moldova, national and international regulations; selection of methods of physico-chemical analysis of samples; analysis and processing of data recorded from the analyzed samples and establishing the role of trade inspection. Working methodology: 5 samples of cereals, maize and wheat selected from different lots, redirected for export, were analyzed in compliance with the legislation in force and international standards. The samples were taken and analyzed in accredited laboratories of SGS, which acts as a third party between the exporter and the importer. The analytical methods used are regulated by the EU and are also valid on the territory of the Republic of Moldova. Practical value: the results of accredited laboratory determinations of the moisture content in maize and wheat, the content of impurities in both crops, the aflatoxin content in maize, the crude protein content in wheat and the determination of the hectolitre mass in wheat confirm the quality of the cereals, although some deviations from the maximum admissible values in the samples of the prunumb, in relation to the values regulated by international standards, according to national standards, no sample exceeded the maximum and minimum admissible values. Good food quality management and food safety management practices are followed in the grain exporting companies. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject cereale en_US
dc.subject porumb en_US
dc.subject grâu en_US
dc.subject cereals en_US
dc.subject maize en_US
dc.subject wheat en_US
dc.title Verificarea calității cerealelor din Republica Moldova en_US
dc.title.alternative Checking the quality of cereals from the Republic of Moldova en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account