DSpace Repository

Identificarea metodelor de conservare a pomuşoarele de Josta

Show simple item record

dc.contributor.advisor BULGARU, Viorica
dc.contributor.author SMEREA, Olga
dc.date.accessioned 2024-10-10T10:42:15Z
dc.date.available 2024-10-10T10:42:15Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation SMEREA, Olga. Identificarea metodelor de conservare a pomuşoarele de Josta. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students, Universitatea Tehnică a Moldovei, 27-29 martie 2024. Chișinău, 2024, vol. 2, p. 1052-1055. ISBN 978-9975-64-458-7, ISBN 978 9975-64-460-0 (Vol.2). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-64-458-7
dc.identifier.isbn 978 9975-64-460-0
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/27977
dc.description Proiect instituțional Optimizarea tehnologiilor de procesare a alimentelor în contextul bioeconomiei circulare și schimbărilor climatice.
dc.description.abstract Tendința actuală a consumatorilor de a utiliza în consum produse alimentare naturale în viața de zi cu zi creează oportunități noi de utilizare a materiilor prime cu o valoare nutritivă şi biologică înaltă, în calitate de aditivi naturali. În acest context, având în vedere că materiile prime de origine vegetală bogate în aditivi naturali sunt produse sezoniere, este important de cercetat aspectul conservării acestora cu păstrarea maximă a indicilor de calitate respectivi. Scopul prezentei lucrări a fost analiza şi identificarea parametrilor optimi ai metodelor de conservare a pomușoarelor de Josta, un produs autohton, recoltat în lunile iulie-august, bogat în antocieni, reieșind din păstrarea compoziției chimice şi a conținutului de compuși biologic activi în fructelor de Josta. Pomușoarele de Josta au fost conservate prin procesul de congelare, liofilizare şi uscare convențională. Rezultatele obținute au arătat că compoziția chimică a pomușoarelor de Josta şi conținutul în biocompuşi s-a păstrat bine în probele supuse congelării rapide la temperatură de -30⁰C cu păstrare ulterioară la temperaturi de -18...-20⁰C, liofilizare prima etapă: presiunea 13Pa, temperatura -30℃, timp10 h; etapa secundară: presiunea 13Pa, temperatura 20℃, timp10 h şi uscare la temperatura de 65℃ timp de 10h. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students: Chişinău, 27-29 martie 2024. Vol. 2;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject pomușoare de Josta en_US
dc.subject congelare en_US
dc.subject liofilizare en_US
dc.subject uscare en_US
dc.title Identificarea metodelor de conservare a pomuşoarele de Josta en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account