2019: Recent submissions

  • SPÂNU, Roman; VLASOV, Roman (Tehnica UTM, 2019)
    Se prezintă o metodă alternativă de deducere a ecuaţiilor Navier-Stokes pentru mişcarea laminară a fluidelor vâscoase incompresibile, bazată pe legile fundamentale ale dinamicii clasice şi fizicii moleculare. Pentru ...
  • CUȘNIR, Nicoleta (Tehnica UTM, 2019)
    Tehnologiile informaționale dezvoltate de companiile străine, implementate în statele dezvoltate economic permit a minimiza costurile de transport, de a micșora timpul călătoriilor, ceea ce duce la ridicarea calității ...
  • COLESNIC, Vladislav (Tehnica UTM, 2019)
    În lucrarea dată vor fi abordate anomaliile apei , proprietățile fizico-chimie și efectele apei în diverse condiții climaterice. Un aspect important al lucrării îl va constitui suprarăcirea apei, efectul opus suprarăcirii, ...
  • UNGUREANU, Eugeniu (Tehnica UTM, 2019)
    A fost studiată cinetica procesului de depunere a acoperirilor galvanice de fier și influența concentrației de caprolactamă din electrolit asupra distribuției curbelor de polarizare a catodului fabricat din Oțel 45. S-a ...
  • VIȘANU, Ion; BALAN, Mihail; VIȘANU, Vitali (Tehnica UTM, 2019)
    Articolul dat prezintă studiul cineticii procesului de uscare prin convecție și aplicarea microundelor a sorgului zaharat cultivat în condițiile Republicii Moldova. Cinetica procesului de uscare prin convecție a fost ...
  • BREGNOVA, Alina (Tehnica UTM, 2019)
    În articol se descrie particularitățile și posibilitățile tehnologiilor neconvenționale de fabricație a roților dințate cu profiluri nestandarte ale flancurilor dinților. Lucrarea se referă la dezvoltarea conceptuală a ...
  • PETCO, Andrei (Tehnica UTM, 2019)
    În lucrare este descrisă situația actuală a industriei de producere a pompelor în Republica Moldova, precum și căile de creştere a eficienței energetice - condiție primordială a sporirii competitivităţii pompelor centrifuge ...
  • CEABAN, Dmitry; PUSHOY, Vladimir (Tehnica UTM, 2019)
    In this study we aim to evaluate the potential of local Moldovan fruits, namely quince (Muscat, Port), pear (Conference, Victoria), apple (Golden, Jonathan) as sources of beneficial and bioactive compounds (polyphenols and ...
  • ЗОЛОТАРЕВА, Алена; БОИШТЯН, Алина (Tehnica UTM, 2019)
    Нерациональное применение минеральных и азотных удобрений приводит не только к увеличению урожайности, но и существенно изменяет экологию и качество урожая. В клубнеплодах происходит избыточное накопление нитратов, ...
  • GUŢU, Crina (Tehnica UTM, 2019)
    Cărbunele activat este un sorbent microporos cu o suprafaţă foarte mare de adsorbţie. Este un ingredient purifiant de excepţie datorită porilor mici care au rolul de a mări suprafaţa de adsorbţie a produşilor toxici.Cărbunele ...
  • POPESCU, Adelina; CEREVATÎ, Irina (Tehnica UTM, 2019)
    Dovleacul prezintă o sursă importantă de carotenoide cu activitate provitaminei A, luteină, zeaxantină, licopen, fibre alimentare, substanțe minerale și compuși fenolici având acțiuni benefice asupra organizmului uman. ...
  • GUȚU, Stella; CALCATINIUC, Dumitru (Tehnica UTM, 2019)
    Dat fiind faptul că industria vitivinicolă este foarte dezvoltată în Republica Moldova, iar deșeurile rezultate în procesul de producție a vinurilor de struguri sunt, în mare parte, neutilizate, se propune o variantă ...
  • TURCULEȚ, Nadejda (Tehnica UTM, 2019)
    Obiectivele cercetărilor realizate au constat în analiza influenței condițiilor de panificație asupra proliferării Bacillus subtilis şi Bacillus mesentericusși testarea impactului pulberilor vegetale din fructe de pădure ...
  • КОВТОНЮК, Аллa (Tehnica UTM, 2019)
    Продукты питания - один из факторов, влияющих на здоровье потребителя. Существуют возможности позитивного воздействия на организм посредством замены одних продуктов на другие с целью улучшения органолептических свойств, а ...
  • SAVCENCO, Alexandra; BAERLE, Natalia; SANDU, Iuliana; BAERLE, Victor (Tehnica UTM, 2019)
    The isolation of yellow and red dyes obtained from the Safflower plant (Carthamus tinctorius L.) in an aqueous solution at different pH values was investigated. Safflower petals were extracted with water to remove the ...
  • CRUCIRESCU, Diana (2019)
    Fructele de mere verzi (necoapte) constituie cca 20 % din rod și nu se valorifică în scop alimentar. Acestea sunt de regulă înlăturate de pe copaci prin operația agricolă de normare a încărcăturii de rod pe pom. În lucrarea ...
  • SANDU, Iuliana; BAERLE, Natalia; SAVCENCO, Alexandra; BAERLE, Victor (Tehnica UTM, 2019)
    Prezența cantităților mari de substanțe fenolice în pielița miezului de nuci se reflectă negativ asupra calității alimentelor derivate. Extracția preventivă a polifenolilor reprezintă o cale posibilă pentru rezolvarea ...
  • POPOVICI, Violina (Tehnica UTM, 2019)
    A permanent concern of the modern food industry is to ensure an optimal storage term for food. Sunflower oil has an important place in human nutrition. It is mostly consumed as salads dressing, in cooking or frying. According ...
  • RADU, Oxana (Tehnica UTM, 2019)
    The study includes the statistical analysis of the defects of "Cogalniceanu" variety walnuts that were kept for 6 months in standard storage conditions without additional pre-processing.
  • CUȘMENCO, Tatiana (Tehnica UTM, 2019)
    Laptele de capră reprezintă o sursă excelentă de hrană pentru nutriția umană, care are o caracteristică distinctă, cum ar fi compoziția chimică, mărimea structurii miceliilor de cazeină și a globulelor de grăsime. Aceste ...

Search DSpace


Browse

My Account