IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Anthocyanins – methods of extraction and stabilization

Show simple item record

dc.contributor.author SMEREA, Olga
dc.contributor.author BULGARU, Viorica
dc.date.accessioned 2025-01-05T08:37:35Z
dc.date.available 2025-01-05T08:37:35Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation SMEREA, Olga and Viorica BULGARU. Anthocyanins – methods of extraction and stabilization = Antocianine – metode de extracție, stabilizare și aplicații. Journal of Engineering Science. 2024, nr 3 (31), pp. 179-195. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.issn 2587-3474
dc.identifier.issn 2587-3482
dc.identifier.uri https://www.doi.org/10.52326/jes.utm.2024.31(3).13
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/28937
dc.description.abstract Anthocyanins, natural pigments present in plants which are of interest among researchers due to their antioxidant qualities and potential therapeutic advantages in certain contexts. Their occurrence in fruits, vegetables, and blossoms attributes to their unique hues. Once obtained, the dyes extracted from berries can serve as natural coloring agents in a variety of food items, displacing artificial dyes. Moreover, the antioxidative characteristics of anthocyanins position berry dyes as potential sources of functional components for creating healthier food alternatives. Overall, the extraction of pigments from berries shows considerable promise for both the food sector and health-conscious consumers. In this context, emphasis is placed on the identification of advantageous extraction methods from the point of view of the quality of the biologically active compounds obtained, the extraction yield and the impact of the respective methods on the environment. Directing the technological parameters for obtaining storage-stable phytochemical compounds is also important. The purpose of this paper is to deepen the methods of anthocyanin extraction, their advantages and disadvantages together with the condition of the berries subjected to the extraction processes. Moreover, it analyzes the stabilization methods of phytochemical compounds during storage and their use in the food industry. en_US
dc.description.abstract Antocianinele, pigmenți naturali prezenți în plante, prezintă un interes considerabil datorită proprietăţilor lor antioxidante și a potențialelor avantaje terapeutice. Prezenţa lor în fructe, legume și flori se atribuie nuanțelor lor unice. Odată obținuţi, coloranții extrași din fructe de pădure pot servi ca agenți de colorare naturali într-o varietate de produse alimentare, înlocuind coloranții artificiali. În plus, caracteristicile antioxidante ale antocianilor poziționează coloranții de fructe de pădure ca surse potențiale de componente funcționale pentru crearea de alternative alimentare mai sănătoase. În general, extracția pigmenților din fructe de pădure este importantă atât pentru sectorul alimentar, cât și pentru consumatorii în căutare de opțiuni naturale și sănătoase. În acest context se pune accent pe identificarea metodelor de extracție avantajoase din punct de vedere a calităţii compuşilor biologic activi obţinuţi, a randamentului de extracţie şi a impactului metodelor respective asupra mediului înconjurător. De asemenea, este important de a dirija parametrii tehnologici pentru obţinerea compuşilor fitochimici stabili la păstrare. Scopul acestei lucrări a costat în evaluarea metodelor de extracție a antocianilor, avantajele și dezavantajele acestora, precum și metodele de stabilizare a compuşilor fitochimici în timpul depozitării și utilizării în industria alimentară. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Engineering Science, 2024, vol. 31, nr. 3;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject anthocyanins en_US
dc.subject antioxidant properties en_US
dc.subject berries en_US
dc.subject extraction methods en_US
dc.subject antociani en_US
dc.subject proprietăţi antioxidante en_US
dc.subject fructe de pădure en_US
dc.subject metode de extracţie en_US
dc.title Anthocyanins – methods of extraction and stabilization en_US
dc.title.alternative Antocianine – metode de extracție, stabilizare și aplicații en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account