IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Procedeu de cultivare a levurilor Rhodotorula gracilis

Show simple item record

dc.contributor.author BEȘLIU, Alina
dc.contributor.author EFREMOVA, Nadejda
dc.contributor.author USATII, Agafia
dc.date.accessioned 2024-02-14T09:15:41Z
dc.date.available 2024-02-14T09:15:41Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation BEŞLIU, Alina, EFREMOVA, Nadejda, USATII, Agafia. Procedeu de cultivare a levurilor Rhodotorula gracilis. In: INFOINVENT 2021. Expoziţia Internaţională Specializată, 17-20 noiembrie 2021, ed. 17: Catalog oficial, Chişinău, Republica Moldova, 2021, p. 273. en_US
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/26407
dc.description Cerere: MD a 2020 0013. Compartimentul III: Creaţia tinerilor. Part III: Creation of Youth. en_US
dc.description.abstract Invenția se referă la nanotehnologii și biotehnologii microbiene, în special la un procedeu de stimulare a conținutului de proteine și aminoacizi esențiali în biomasa levurilor Rhodotorula gracilis cu potenţial înalt de aplicare în industria alimentară, farmaceutică, cosmetică şi zootehnică. Procedeul conform invenției include cultivarea pe mediu YPD timp de 72 de ore a tulpinii de levuri Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30 cu adăugarea nanoparti-culelor ZnO (<50 nm) în concentrație de 20-70 mg/L. Rezultatul tehnic al invenției constă în creșterea conținutului de proteine și aminoacizi esențiali cu 32-89%, comparativ cu controlul și reducerea timpului de cultivare. en_US
dc.description.abstract The invention relates to nanotechnologies and microbial biotechnologies, in particular to a process for stimulating the content of proteins and essential amino acids in the biomass of yeast Rhodotorula gracilis with high application potential in the food, pharma-ceutical, cosmetic and animal husbandry industries. The process according to the invention includes culturing on YPD medium for 72 hours the yeast strain Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30 with the addition of ZnO (<50 nm) nanoparticles in a concentration of 20-70 mg/L. The technical result of the invention is to increase the content of proteins and essential amino acids by 32-89% and reduction of cultivation time. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) en_US
dc.relation.ispartofseries Expoziţia Internaţională Specializată, INFOINVENT.;Ed. 17: Catalog oficial, Chişinău, Republica Moldova, 2021.
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject inventions en_US
dc.subject nanotehnologii en_US
dc.subject biotehnologii microbiene en_US
dc.subject levuri Rhodotorula gracilis en_US
dc.subject nanotechnologies en_US
dc.subject microbial biotechnologies en_US
dc.subject Rhodotorula gracilis yeasts en_US
dc.title Procedeu de cultivare a levurilor Rhodotorula gracilis en_US
dc.title.alternative The procedure for cultivation of Rhodotorula gracilis yeasts en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

  • 2021
    Ediţia a XVII-a, 17 - 20 noiembrie

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account