dc.contributor.author | CHISELIȚA, Natalia | |
dc.contributor.author | CHISELIȚA, Oleg | |
dc.contributor.author | BEȘLIU, Alina | |
dc.contributor.author | EFREMOVA, Nadejda | |
dc.contributor.author | TOFAN, Elena | |
dc.contributor.author | LOZAN, Ana | |
dc.contributor.author | DANILIȘ, Marina | |
dc.date.accessioned | 2024-02-13T14:10:11Z | |
dc.date.available | 2024-02-13T14:10:11Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | CHISELIȚA, Natalia et al. Preparat biologic activ în baza biomasei de levuri din deșeurile industriei de bere. In: INFOINVENT 2021. Expoziţia Internaţională Specializată, 17-20 noiembrie 2021, ed. 17: Catalog oficial, Chişinău, Republica Moldova, 2021, p. 39. | en_US |
dc.identifier.uri | http://repository.utm.md/handle/5014/26393 | |
dc.description | Cerere: MD a 2021 0016. Secţiunea A. Biotehnologie, chimie, tehnologii şi produse ecologice. Section A. Biotechnology, Chemistry, Technologies and Ecological Products. | en_US |
dc.description.abstract | Invenția se referă la domeniul ecologiei și biotehnologiei microbiene, în special la producerea unui preparat natural biologic activ din biomasa levurilor din deșeurile in-dustriei de bere, care poate fi utilizat în sectorul zootehnic și industria alimentară. Conform invenției, se pretinde un preparat natural biologic activ, obținut pe bază de biomasă de levuri, prin înghețarea și dezghețarea ei, autoliza biomasei în tampon fosfat de sodiu (raport 1:1), la +45˚C, timp de 8 ore, conținând: proteine - 64,6±2,6%, carbohidrați - 11,7±2,2%, lipide - 0,13±0,02%, cenușă 13,5±1,4% și se caracterizează printr-un conținut sumar înalt de aminoacizi esențiali de 55,7 g/100g de proteină. Rezultatele au fost obținute în cadrul Proiectului 20.80009.5107.16, finanțat de ANCD. | en_US |
dc.description.abstract | The invention relates to the field of ecology and microbial biotechnology, in parti-cular to the production of a biologically active natural preparation from yeast biomass from the beer industry wastes which can be used in the livestock sector and the food industry. According to the invention, a biologically active, natural preparation is claimed, obtained from yeast biomass, by freezing and thawing of biomass, autolysis of biomass in sodium phosphate buffer (1:1 ratio), at +45˚C, for 8 hours, containing: proteins – 64,6±2,6%, car-bohydrates - 11,7±2,2%, lipids - 0,13±0,02%, ash 13,5±1,4% and is characterized by a high summary contain of essential aminoacids of 55,7 g/100 g of protein. The research was carried out within the project 20.80009.5107.16, funded by NARD. | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) | en_US |
dc.relation.ispartofseries | Expoziţia Internaţională Specializată, INFOINVENT.;Ed. 17: Catalog oficial, Chişinău, Republica Moldova, 2021. | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | invenţii | en_US |
dc.subject | inventions | en_US |
dc.subject | ecologie | en_US |
dc.subject | biotehnologie microbiană | en_US |
dc.subject | levuri din deșeuri | en_US |
dc.subject | bere | en_US |
dc.subject | yeast biomass | en_US |
dc.subject | beer industry | en_US |
dc.subject | food industry | en_US |
dc.title | Preparat biologic activ în baza biomasei de levuri din deșeurile industriei de bere | en_US |
dc.title.alternative | Biologically active preparation based on yeast biomass from the waste of beer industry | en_US |
dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: