IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Tradiții și tehnologii a pâinii cu maia cu adaos de seminte de Cannabis sativa L.

Show simple item record

dc.contributor.author NEGOIȚA, Cătălina
dc.date.accessioned 2023-11-29T13:52:33Z
dc.date.available 2023-11-29T13:52:33Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation NEGOIȚA, Cătălina. Tradiții și tehnologii a pâinii cu maia cu adaos de seminte de Cannabis sativa L.. In: Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „Tradiţii. Tehnologii. Simboluri”, Universitatea Tehnică a Moldovei, Ediţia 1-a, 25-26 mai 2023. Chișinău, 2023, pp. 64-71. ISBN 978-9975-3623-2-0. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-3623-2-0
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/25075
dc.description.abstract Practica producerii pâinii cu aluat este una străveche care implică dezvoltarea, întreținerea și utilizarea unei culturi de pornire diverse și complexe. Cultura starterului de aluat (maia) este sub diferite forme (lichidă și solidă) și este folosită nu doar în fabricarea pâinii, dar si a mai multor tipuri de produse de panificație si cofetărie, atât la scară artizanală, cât și comercială, în întreaga lume. Deși există cercetări științifice ample legate de aluat, nu există o abordare standardizată a utilizării maielei in aluat în știință sau în industria pâinii; și există puține recomandări cu privire la direcțiile viitoare pentru cercetarea în aluat, inclusiv selecționarea tipului de faina sau chiar si îmbogățirea acesteia cu produse adăugătoare bogate in proteina (semințe de in, cânepă etc.). O deosebită importanță asupra valorii nutriționale o au diferite adaosuri, cum ar fi semințele de cânepă (Cannabis sativa L.). Abordarea noastră evidențiază ceea ce se știe în prezent despre ecosistemul microbian al pâinii (inclusiv succesiunea microbiană în cadrul culturii inițiale), metodele de menținere a aluatului pe calea producției de pâine și factorii care influențează calitățile senzoriale ale produsului final copt. Prezentăm noi ipoteze pentru gestionarea cu succes a inițiatorilor de aluat și propunem direcții viitoare pentru cercetarea și aplicarea aluatului în comunitatea de panificație. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject maia en_US
dc.subject aluat en_US
dc.subject Cannabis sativa L. en_US
dc.title Tradiții și tehnologii a pâinii cu maia cu adaos de seminte de Cannabis sativa L. en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account