dc.contributor.author | BERNIC, Mircea | |
dc.contributor.author | ȚISLINSCAIA, Natalia | |
dc.contributor.author | BALAN, Mihail | |
dc.contributor.author | VIȘANU, Vitali | |
dc.contributor.author | MELENCIUC, Mihail | |
dc.date.accessioned | 2023-11-24T13:23:01Z | |
dc.date.available | 2023-11-24T13:23:01Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | BERNIC, Mircea, ȚISLINSCAIA, Natalia, BALAN, Mihail, VIȘANU, Vitali, MELENCIUC, Mihail. Process for drying pears by convection in a CO2 modified environment. In: The 25th international exhibition of inventions INVENTICA 2021, Iasi, Romania, 2021, p. 251. ISSN:1844-7880. | en_US |
dc.identifier.issn | 1844-7880 | |
dc.identifier.uri | http://repository.utm.md/handle/5014/25011 | |
dc.description | Patent / patent application Nr. 2186. Domain: Food Industry. | en_US |
dc.description.abstract | Invenția se referă la un procedeu de uscare a perelor prin convecție, în mediu modificat de CO2, și poate fi aplicată la întreprinderile din industria alimentară, în laboratoare de cercetare și centre de cercetare care au legătură cu procesul de uscare. Procedeul de uscare a perelor constă din: supunerea perelor umede, feliate cu o grosime de 3-5 mm, într-un flux de CO2 cu o viteză de 1,5 m/s, încălzit până la temperatura de 70°C. Când perele ating umiditatea de 18-22%, procesul de uscare este finalizat. Utilizarea CO2 în loc de aer, permite obținerea unui produs de înaltă calitate, cu păstrarea proprietăților calitative la un nivel înalt și oprirea procesului de oxidare a perelor prin limitarea contactului acestora cu oxigenul. | en_US |
dc.description.abstract | The invention relates to a process for drying pears by convection, in a modified CO2 environment, and can be applied to enterprises in the food industry, in research laboratories and research centers related to the drying process.The process of drying the pears consists of: subjecting wet pears, sliced with a thickness of 3-5 mm, in a CO2 stream with a speed of 1.5 m / s, heated to a temperature of 70 ° C. When the pears reach a humidity of 18-22%, the drying process is completed. The use of CO2 instead of air, allows to obtain a high quality product, keeping the qualitative properties at a high level and stopping the oxidation process of the pears by limiting their contact with oxygen. | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Technical University "Gheorghe Asachi" of Iași | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | proces de uscare | en_US |
dc.subject | pere | en_US |
dc.subject | industrie alimentară | en_US |
dc.subject | drying process | en_US |
dc.subject | pears | en_US |
dc.subject | food industry | en_US |
dc.title | Process for drying pears by convection in a CO2 modified environment | en_US |
dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: