IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Analiza conținutului de substanțe minerale în leguminoase și produse secundare

Show simple item record

dc.contributor.advisor GHENDOV-MOȘANU, Aliona
dc.contributor.advisor BULGARU, Viorica
dc.contributor.author MAZUR, Mihail
dc.contributor.author CIOCHIRLAN, Dorina
dc.date.accessioned 2023-09-19T08:01:05Z
dc.date.available 2023-09-19T08:01:05Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation MAZUR, Mihail, CIOCHIRLAN, Dorina. Analiza conținutului de substanțe minerale în leguminoase și produse secundare. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, Universitatea Tehnică a Moldovei, 5-7 aprilie 2023. Chișinău, 2023, vol. 2, pp. 269-271. ISBN 978-9975-45-956-3. ISBN 978-9975-45-957-7 (Vol.2). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-45-956-3
dc.identifier.isbn 978-9975-45-957-7
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/24081
dc.description.abstract Leguminoasele au un rol important în dietele tradiționale din diferite regiuni ale lumii, deoarece îndeplinesc regulile dietetice recomandate pentru o alimentație sănătoasă. În prezentul studiu s-a analizat conținutul de substanțe minerale (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fier și mangan) în năut și linte de origine autohtonă și în apa de fierbere a acestor leguminoase. Pentru determinarea conținutului de minerale au fost aplicate tehnici ca fotometrie cu flacără și spectrofotometrie de absorbție atomică în flacără. Rezultatele obținute au demonstrat ca probele crude de năut și de linte sunt alimente importante pentru ingestia unor minerale esențiale necesare pentru sănătatea umană. Dintre mineralele determinate în probele uscate, conținut de potasiu a fost cel mai ridicat, urmat de conținutul de magneziu și calciu. Cel mai mic conținut a fost identificat pentru mangan. Conținutul de sodiu, magneziu și calciu în probele de linte a fost mai mare decât în probele de năut. În cazul conținutului de potasiu, mangan şi fier, probele de năut au prezentat cele mai înalte valori. Procesul de fierbere a leguminoaselor a avut un efect semnificativ asupra reducerii conținutului tuturor substanţelor minerale. În cazul apelor de fierbere, din linte și din năut, se atestă cel mai ridicat conținut de potasiu, urmat de magneziu si calciu, iar cel mai redus conținut - de mangan. În acest context, apa de fierbere a leguminoaselor poate fi recomandată pentru fortificarea alimentelor de post cu substanțe minerale. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject năut en_US
dc.subject linte en_US
dc.subject substanțe minerale en_US
dc.subject fortificarea alimentelor en_US
dc.subject leguminoase en_US
dc.subject produse secundare en_US
dc.title Analiza conținutului de substanțe minerale în leguminoase și produse secundare en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account