dc.contributor.advisor | BAERLE, Alexei | |
dc.contributor.advisor | MACARI, Artur | |
dc.contributor.author | DIANU, Irina | |
dc.contributor.author | MORARI, Sergiu | |
dc.date.accessioned | 2023-09-19T07:45:56Z | |
dc.date.available | 2023-09-19T07:45:56Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | DIANU, Irina, MORARI, Sergiu. Cătina albă sursă de antioxidant natural pentru sosul rece de tip maioneză. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, Universitatea Tehnică a Moldovei, 5-7 aprilie 2023. Chișinău, 2023, vol. 2, pp. 261-264. ISBN 978-9975-45-956-3. ISBN 978-9975-45-957-7 (Vol.2). | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-9975-45-956-3 | |
dc.identifier.isbn | 978-9975-45-957-7 | |
dc.identifier.uri | http://repository.utm.md/handle/5014/24077 | |
dc.description.abstract | Maioneza este un produs alimentar semisolid în componenta căruia o parte majoră (70-80%) sunt uleiurile de originea vegetală. Sosul fiind un produs bogat în lipide este supus procesului de râncezire. Ca urmare a procesului de oxidare a lipidelor apare miros de râncezire, modificări în culoare, textură. Aceasta influențează negativ asupra calității senzoriale a produsului. Pentru a minimaliza impactul negativ al oxidării lipidelor din sos și pentru a crește valoarea nutritivă a fost propusă înlocuirea parțială a acidului acetic cu piureul din cătină albă. Rezultate obținute au constatat că piureul din cătină albă poate încetini procesul de oxidare și în același timp oferă o valoare nutritivă mărită. S-a demonstrat că cea mai optimă concentrație de piureu din cătină albă, care asigură stabilitatea oxidativă a lipidelor este de 5%. Cu cât concentrația de cătină în proba de analizat este mai mare, cu atât valoarea indicelui de peroxid crește mai lent pe parcursul păstrării. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Universitatea Tehnică a Moldovei | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | piureu din cătina albă | en_US |
dc.subject | cătina albă | en_US |
dc.subject | sosuri reci | en_US |
dc.subject | maioneză | en_US |
dc.title | Cătina albă sursă de antioxidant natural pentru sosul rece de tip maioneză | en_US |
dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: