IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

The evolution of food products consumption in Republic of Moldova in the demographic transition period

Show simple item record

dc.contributor.author BOAGHI, Eugenia
dc.contributor.author CAPCANARI, Tatiana
dc.contributor.author MIJA, Nina
dc.contributor.author DESEATNICOVA, Olga
dc.contributor.author OPOPOL, Nicolae
dc.date.accessioned 2019-05-03T07:52:11Z
dc.date.available 2019-05-03T07:52:11Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation BOAGHI, Eugenia, CAPCANARI, Tatiana, MIJA, Nina. et al. The evolution of food products consumption in Republic of Moldova in the demographic transition period. In: Journal of Engineering Science. 2018, vol. 25(4), pp. 74-81. ISSN 2587-3474. eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.issn 2587-3474
dc.identifier.issn 2587-3482
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/2391
dc.identifier.uri https://www.doi.org/10.5281/zenodo.2576744
dc.description.abstract Republic of Moldova has experienced economic changes in the past three decades. This has resulted in sustained increase in consumer income, which in turn has led to important changes in food consumption. This report examines the recent trends in Moldova’s food consumption, with a focus on the period of 1990-2017. Data for Food intake recommendations of the World Health Organization (WHO) are used as a starting point to look into Moldova’s likely future demand and possible import needs. The article analyzes the consumption of basic products by the population of Moldova from the point of view of ensuring the economic and physical accessibility of food, the trends in changes in the volume and structure of consumption are revealed; assessment of the degree of achievement of rational norms. To assess the quality of diets, their energy and nutritional values there have been investigated: the content of energy, proteins, including animal origin, fats and carbohydrates. en_US
dc.description.abstract Republica Moldova a cunoscut schimbări economice intense în ultimele trei decenii. Acest lucru a dus la o creștere continuă a veniturilor consumatorilor, ceea ce, la rândul său, a dus la schimbări importante în consumul de alimente. Acest raport analizează tendințele recente ale consumului alimentar în Republica Moldova, cu accent pe perioada anilor 1990-2017. Datele şi recomandările privind consumul alimentar ale Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) sunt utilizate ca punct de plecare pentru a examina cererea viitoare a Republicii Moldova în alimente și posibilele nevoi de import. Articolul analizează consumul de produse de bază de către populația Moldovei din punct de vedere al asigurării accesibilității economice și fizice a alimentelor, sunt evidențiate tendințele schimbării volumului și structurii consumului alimentar, evaluat gradul de satisfacere a normelor raționale. Pentru aprecierea calității alimentației, a valorii energetice și nutriționale au fost cercetate: aportul de energie, conținutul de proteine, inclusiv a celor animaliere, grăsimi și carbohidrați. ro
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Tehnica UTM en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject food consumption en_US
dc.subject diet's quality en_US
dc.subject food quality en_US
dc.subject consum alimentar en_US
dc.subject calitatea alimentației en_US
dc.title The evolution of food products consumption in Republic of Moldova in the demographic transition period en_US
dc.title.alternative Evoluţia consumului alimentar în Republica Moldova în perioada de tranziţie demografică en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account