dc.contributor.author | MARIAN, Grigore | |
dc.contributor.author | GUDÎMA, Andrei | |
dc.contributor.author | PAVLENCO, Andrei | |
dc.contributor.author | GOROBEŢ, Vladimir | |
dc.date.accessioned | 2023-07-05T11:18:11Z | |
dc.date.available | 2023-07-05T11:18:11Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.citation | MARIAN, Grigore, GUDIMA, Andrei, PAVLENCO, Andrei et al. Torefierea - o nouă direcţie de sporire a calităţii peleţilor de foc produşi din biomasă autohtonă. In: Ştiinţa Agricolă. 2017, nr. 1, pp. 74-81. ISSN 1857-0003, eISSN 2587-3202. | en_US |
dc.identifier.issn | 1857-0003 | |
dc.identifier.issn | 2587-3202 | |
dc.identifier.uri | http://repository.utm.md/handle/5014/23463 | |
dc.description.abstract | Scopul prezentei cercetări este studierea posibilităţii de mărire a puterii calorifice şi a altor proprietăţi ale biomasei lignocelulozice, folosite la producerea peleţilor, prin torefierea acesteia înainte de procesare. Cercetările au fost realizate în Laboratorul de Biocombustibili Solizi din cadrul Universităţii Agrare de Stat din Moldova, folosindu-se metode standard de determinare a principalelor caracteristici calitative ale biomasei studiate. S-a demonstrat că integrarea torefierii în procesul tehnologic de producere a peleţilor din reziduuri agricole este un mijloc sigur de sporire a puterii calorifice şi altor proprietăţi ale produsului finit. Efectul torefierii semanifestă cel mai pronunţat în cazul biomasei provenite din paie de grâu, marcând osporire a puterii calorifice inferioare în bază uscată a produsului finit de la 17,584 MJ/kg până la 22,752 MJ/kg, ceea ce reprezintă o sporire relativă de 29.4%. În baza cercetărilor efectuate a fost elaborată o tehnologie nouă de producere a peleţilor din reziduuri agricole cu caracteristici corespunzătoare normelor ENPlus. | en_US |
dc.description.abstract | The purpose of the present research was to study the possibility of increasing the calorific value and other properties of the lignocellulosic biomass used for the production of pellets by torrefying it before processing. The researches were carried out in the SolidBiofuels Laboratory of the StateAgrarian University of Moldova, using standards methodsfor determining the main qualitative characteristics of the studied biomass. It has been proved that the integration of torrefaction in the technological process of pellet production from agricultural residues is a reliable means of increasing the calorific value and other properties of the finished product. The effect of torrefaction is mostly pronounced in the case of biomass derived from wheat straw, marking an increase ofthe low calorific value (drybasis) ofthe finished product from 17,584 MJ/kg up to 22,752 MJ/kg, which represents a relative increase of 29.4%. Based on the performed researches, a new technology of pellet production from agricultural residues with characteristics corresponding toENPlus norms was developed. | |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Universitatea Agrară de Stat din Moldova | en_US |
dc.relation.ispartofseries | Știința Agricolă;2017, N. 1 | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | biocombustibil | en_US |
dc.subject | pelete | en_US |
dc.subject | reziduuri de recoltă | en_US |
dc.subject | torefiere | en_US |
dc.subject | valoare energetică | en_US |
dc.subject | crop residues | en_US |
dc.subject | energy value | en_US |
dc.subject | pellets | en_US |
dc.subject | biofuels | en_US |
dc.subject | torrefaction | en_US |
dc.title | Torefierea - o nouă direcţie de sporire a calităţii peleţilor de foc produşi din biomasă autohtonă | en_US |
dc.title.alternative | The torrefaction - a new direction to improve the quality of pellets produced from local biomass | en_US |
dc.type | Book | en_US |
The following license files are associated with this item: