IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Calitatea și siguranța produselor de panificație din pseudocereale cu suplimente naturiste din microalgii

Show simple item record

dc.contributor.advisor BANTEA-ZAGAREANU, Valentina
dc.contributor.author BOTNARU, Tudorița
dc.date.accessioned 2023-02-08T09:51:03Z
dc.date.available 2023-02-08T09:51:03Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation BOTNARU, Tudorița. Calitatea și siguranța produselor de panificație din pseudocereale cu suplimente naturiste din microalgii: tz. de master: Programul de studiu: Calitatea şi Siguranţa Produselor Alimentare. Cond. şt. Valentina BANTEA-ZAGAREANU , 2023. en_US
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/22075
dc.description Fişierul ataşat conţine: Rezumat, Summary, Cuprins, Introducere, Referințe bibliografice. en_US
dc.description.abstract Scopul tezei de master este de a valorifica utilizarea pseudocerealelor și a unor suplimente naturiste din microalgii în industria de panificație ținând cont de calitatea și siguranța acestora. Ca pseudocereală s-a folosit ,,Grâul Spelta”, deoarece în componența sa sunt prezenți toți aminoacizii esențiali, proteine, fibre, amidon și gluten chiar dacă este slab, dar solubil în apă ceea ce ușurează digestibilitatea. Microalgele folosite sunt: extract hidroalcoolic de biomasă de spirulină SP1, SP2, biomasa de spirulină liofilizată uscată SUPERFOODS și biomasa de Chlorella liofilizată uscată. Produsele s-au obținut prin metoda bifazică, cu ajutorul maielei lichide (15% făină), fermentată timp de 24 h la temperatura de 32˚C și coapte la 210-220˚C timp de 10 – 15 min. Produsele finite s-au analizat pentru conținutul de umeditate, activitatea apei, conținutul de cenușă, conținutul de fibre, culoare, conținutul de grăsime, aciditate și din punct de vedere senzorial. Deasemenea s-a implimentat planul HACCP și planul PCC. În urma efectuării analizelor de laborator s-a concluzionat că adaosul de microalge a îmbogățit produsul din punct de vedere nutritional cât și fizico-chimic. en_US
dc.description.abstract The aim of the master's thesis is to capitalize on the use of pseudocereals and some natural microalgae supplements in the bakery industry, taking into account their quality and safety. "Spelt Wheat" was used as a pseudo-cereal, because all the essential amino acids, proteins, fibers, starch and gluten are present in its composition, even if it is weak, but soluble in water, which makes digestibility easier. The microalgae used are: hydroalcoholic extract of spirulina biomass SP1, SP2, dried lyophilized spirulina biomass SUPERFOODS and dried lyophilized Chlorella biomass. The products were obtained by the biphasic method, with the help of liquid yeast (15% flour), fermented for 24 h at a temperature of 32˚C and baked at 210-220˚C for 10-15 min. The finished products were analyzed for moisture content, water activity, ash content, fiber content, color, fat content, acidity and sensory. The HACCP plan and the PCC plan were also implemented. Following the laboratory analysis, it was concluded that the addition of microalgae enriched the product from a nutritional as well as a physico-chemical point of view. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject pseudocereale en_US
dc.subject grâu Spelta en_US
dc.subject microalgii en_US
dc.subject biomasă de spirulină en_US
dc.subject produse de panificație en_US
dc.subject pseudocereals en_US
dc.subject spelled wheat en_US
dc.subject microalgae en_US
dc.subject spirulina biomass en_US
dc.subject bakery products en_US
dc.title Calitatea și siguranța produselor de panificație din pseudocereale cu suplimente naturiste din microalgii en_US
dc.title.alternative Quality and safety of bakery products from pseudocereals with natural supplements from microalgae en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account