IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Procedeu de obținere a sosului funcțional din fructe de cătină albă

Show simple item record

dc.contributor.author COVALIOV, Eugenia
dc.contributor.author POPOVICI, Violina
dc.contributor.author SIMINIUC, Rodica
dc.contributor.author MACARI, Artur
dc.date.accessioned 2022-12-13T09:18:20Z
dc.date.available 2022-12-13T09:18:20Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation COVALIOV, Eugenia, POPOVICI, Violina, SIMINIUC, Rodica et al. Procedeu de obținere a sosului funcțional din fructe de cătină albă. In: PRO INVENT 2022. Salonul internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii. ed. 20, 26 - 28 octombrie 2022, Cluj-Napoca, Romania, 2022, pp. 256-257. ISSN 2810 – 2789. en_US
dc.identifier.issn 2810 – 2789
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/21764
dc.description Lucrarea brevetată - Patent MD deposit no. 2319 2022.06.22. Clasa Q - Alimentație, băuturi. en_US
dc.description.abstract Procedeul de obținere a sosului funcțional din fructe de cătină albă, are loc prin prelucrarea primară a fructelor de cătină (sortare, spălare, pasare). Pireul de cătină se trece printr-o sită pentru a înlătura semințele și pielița fructelor. Pireul fără semințe și pielițe se combină cu zahărul, amestecul de condimente (scorțișoară, cuișoare, nucșoară), agar-agar și stevia. Amestecul rezultat este gătit timp de 10 minute la o temperatură de 70-75°C, urmat de răcire, totodată componentele se iau, în următorul raport: fructe de cătină (64,00...73,85%), zahăr (25...35%), scorțișoară (0,2...0,3%), cuișoare (0,1...0,2%), nucșoară (0,1...0,2%), agar-agar (0,35...0,45%), stevia (0,1%). en_US
dc.description.abstract The process of obtaining the functional sauce from sea buckthorn berries takes place through the primary processing of the sea buckthorn berries (sorting, washing, straining). The sea buckthorn puree is passed through a sieve to remove the seeds and the skin of the fruits. Puree without seeds and skins is combined with sugar, mixed spices (cinnamon, cloves, nutmeg), agar-agar and stevia. The resulting mixture is cooked for 10 minutes at a temperature of 70...75°C, followed by cooling, at the same time the components are taken, in the following ratio: sea buckthorn berries (64.00...73.85%), sugar (25...35%), cinnamon (0.2...0.3%), cloves (0.1...0, 2%), nutmeg (0.1...0.2%), agar-agar (0.35...0.45%), stevia (0.1%). en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject inventions en_US
dc.subject sosuri funcționale en_US
dc.subject cătină albă en_US
dc.subject functional sauces en_US
dc.subject buckthorn berries en_US
dc.title Procedeu de obținere a sosului funcțional din fructe de cătină albă en_US
dc.title.alternative Process for obtaining functional sauce from sea buckthorn berries en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

  • 2022
    Ediţia XX-a, 26 - 28 octombrie

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account