Conferințe: Recent submissions

  • SANDU, Iuliana; PATERIUC, Victoria (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În lucrare se discută despre unele particularități de acoperire a miezului de nucă cu pelicule comestibile. Acoperirea fructelor de cultură nuciferă cu pelicule alimentare poate să reducă viteza procesului de degradare a ...
  • GHEORGHIEV, Nicolai (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Modern game engines have significantly revolutionized the game industry by offering game developers many tools and features. However, with the development of technology, these engines also have their own limitations, which ...
  • LUNGU, Andrian (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Biomedical engineering is a branch of engineering concerned with the application of engineering principles as well as design concepts to medicine and biology for the purpose of healthcare. It is an interdisciplinary field ...
  • ШАЙТАН, Олеся; КРИСТЕВА, Кристина (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    В представленной работе была изучена пивная дробина и её химический состав с целью её использавания в производстве заквасок для хлебопечения. Был предложен метод разведения заквасок на основе муки пшеничной обойной и пивной ...
  • GARABA, Evelina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Allura Red AC or Red dye 40 is a synthetic red food colouring that is frequently used in the food industry to make food more visually appealing to consumers. In order to avoid excessive use of Red Dye 40, numerous countries ...
  • ANDRIUȚA, Samidannat (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The article discusses the trend of digitalizing everything, from cryptocurrency and NFTs to the potential benefits of the Metaverse, such as immersive learning experiences and increased productivity, but also highlights ...
  • STRATULAT, Serafima (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    La consommation de sucre est récemment devenue un sujet de plus en plus discuté. C'est parce que le sucre est présent dans presque tous les aliments que nous mangeons. Si nous devions retirer les produits contenant du sucre ...
  • GRIZA, Ina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Science and practice have proven that grapes are amongst the most precious and valuable dietary products for the human body. In order to preserve the high quality and valuable composition of the grapes, various processing ...
  • MACAROV, Alexandru (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The article discusses the development and history of artificial organs, which have become a significant area of focus for the scientific industry. The article traces the origin of artificial organs back to ancient times, ...
  • BALAN, Artiom; CARP, Dan-Octavian; SIREȚEANU, Andreia-Cristina; STEȚENCO, Iuliana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    This paper was created in the context of a Problem Based Learning (PBL) project, whose main objectives were the analysis of compilers, interpreters, and programming languages and the further development of a Domain Specific ...
  • MAZUR, Mihail; CIOCHIRLAN, Dorina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Leguminoasele au un rol important în dietele tradiționale din diferite regiuni ale lumii, deoarece îndeplinesc regulile dietetice recomandate pentru o alimentație sănătoasă. În prezentul studiu s-a analizat conținutul de ...
  • PAIU, Sergiu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În rândul culturilor cerealiere, triticalele prezintă o noutate și tot odată una din realizările mari, obținute de om în domeniul selecției și geneticii. Ca o plantă cerealieră dispune de largi posibilități potențiale ...
  • SYROVATSCAIA, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The Temple of Olympian Zeus, located in Athens, Greece, is a remarkable example of ancient Greek engineering and architecture. Despite suffering significant damage over the centuries, including destruction by earthquakes ...
  • DIANU, Irina; MORARI, Sergiu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Maioneza este un produs alimentar semisolid în componenta căruia o parte majoră (70-80%) sunt uleiurile de originea vegetală. Sosul fiind un produs bogat în lipide este supus procesului de râncezire. Ca urmare a procesului ...
  • ȚÎGANAȘ, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    This article looks back at one of the most significant industrial designers in the modern era, Viktor Schreckengost, and some of his most important and famous inventions. The author presents the most important aspects of ...
  • PALADII, Irina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Lucrarea descrie conţinutul mineral al laptelui și zerului. Se menționează semnificația principalelor macroelemente (calciu, fosfor) și microelementelor pentru funcțiile vitale ale organismului, subliniind importanța ...
  • JALBĂ, Ruxandra (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Les perceptions sensorielles sont mesurées par un ensemble de méthodes regroupées sous le terme d’analyse sensorielle. Un aliment émet différentes informations perçues par les organes sensoriels : ce sont les stimuli. ...
  • SOLTAN, Ana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Scopul lucrării a fost aprecierea tehnologică a soiurilor de selecție nouă pentru producerea vinurilor de tip "Orange" pe baza analizei indiciilor fizico-chimici și conținutului de substanțe fenolice a vinurilor albe seci ...
  • CEBAN, Rodica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Bionics is an interdisciplinary field of research and transpositions of models created by nature in innovative human technique and technology. It concerns many fields of activity: architecture, technique, design, etc. ...
  • TABUNCIC, Cristina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Compușii polifenolici determină în mare măsură calitatea vinului și manifestă potențiale efecte benefice asupra sănătății umane datorită activității lor antioxidante și proprietăților antimicrobiene, antivirale și ...

Search DSpace


Browse

My Account