Browsing Conferințe by Title

Sort by: Order: Results:

  • DULGHERU, Valeriu; ZAPOROJAN, Sergiu; MANOLI, Ilie; STRATAN, Zinaida (Universitatea Tehnica a Moldovei, 2020)
    Profesorul şi prorectorul Valerian Dorogan a fost un cercetător de înaltă competenţă în domeniul fizicii şi ingineriei electronice, cu vizibilitate recunoscută în mediul academic din Republica Moldova şi de peste hotare. ...
  • CIJ, Marin; PLĂCINTĂ, Elena (Tehnica UTM, 2019)
    Numele are taina sa teologică. Prin nume, ne afirmăm în viață, la studii, în muncă, în știință, la judecată. Prin nume, ne declarăm fecior ori fiică a unui părinte, a unui popor. Fără nume, istoria universală și cea națională ...
  • MANEA, Andreea Rafaela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În urma studiului efectuat s-a demonstrat că făina de banane are o valoare nutritivă importantă, ce reflectă un conținut ridicat de fibre alimentare, un conținut redus de zahăr și o valoare nulă în gluten. Ea poate fi ...
  • ANDRIȚCHI, Lilia (Tehnica UTM, 2019)
    Cultura ne reprezintă ca om și societate, aceasta este tezaurul unei țări, din acest motiv datoria fiecăruia este de a o păstra și de a îi oferi o continuitate, de a nu permite să ajungem la o ruptură a legăturii dintre ...
  • LUCHIANOV, Alexandra (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În Republica Moldova se observă o tendință tot mai mare de valorificare a deșeurilor, iar compartimentul vinificație nu rămîne în urmă la acest capitol. Datorită producție mare de vinuri, se atestă o cantitate mare de ...
  • BALAN, Mihail; BALAN, Mihail; VIȘANU, Vitali (Tehnica UTM, 2020)
    Tehnologia vinului reprezintă un process destul de costisitor deoarece se foloseşte doar 70% din materia primă, 30% fiind pierderile, numite deşeuri sau produse secundare. Din industria vinului rezultă o serie de subproduse, ...
  • CUȘMENCO, Tatiana (Tehnica UTM, 2019)
    Laptele de capră reprezintă o sursă excelentă de hrană pentru nutriția umană, care are o caracteristică distinctă, cum ar fi compoziția chimică, mărimea structurii miceliilor de cazeină și a globulelor de grăsime. Aceste ...
  • VASILIEV, Valentina (Tehnica UTM, 2019)
    Lucrarea reprezintă un studiu aplicativ al portului tradițional basarabean ce elucidează aspectele de implementarea acestuia într-un model vestimentar modern. Studiul conturează: particularitățile structurale ale costumului, ...
  • SCOBIOALĂ, Nadejda; CEBOTARI, Margareta; PANAGUȚA, Rodica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The ethnological heritage of the Republic of Moldova is one of the pillars on which reliance the country's culture and identity and it is traditionally valued more for its aesthetic, recreational and leisure sides by narrow ...
  • BANARU, Svetlana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Orice localitate are un patrimoniu cultural bogat, care doar fiind valorificat la maxim și promovat prin prisma turismului rural bine organizat, poate duce la o creștere socială, educațională și economică a societății. Satul ...
  • URMANSCHI, Andreea (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The article is a theoretical study that reflects the use of ornamental motifs in the traditional interior. Also, the specifics of the ornamental motifs used by our ancestors in the decoration of the interiors, the gates ...
  • SPĂTARU, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Conținutul articolului include analiza sociologică a valorilor culturale din perspectiva percepției populației Republicii Moldova. Este explorată corelația dintre valorile culturale și percepția populației. Metodologia ...
  • CIOBĂNESCU, Ștefan Adrian; CĂPITANU, Cătălin; CIOBANU, Nicușor; OMER, Akan; POPESCU, Gabriel (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Pe parcursul acestei lucrări vom observa influențele valorilor etice în sistemul administrației penitenciare din România și răspunsul din perspectiva managementului organizațional pentru însușirea și perpetuarea acestora ...
  • MĂRÎI, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Dans notre article on tend de présenter une étude sur la plante – le sureau, ses propriétés bioactives et bienfaits pour le corps humain. On met l’accent sur le sureau et de la façon dont elles peuvent être exploitées en ...
  • NEGOIȚĂ, Cătălina (Technical University of Moldova, 2023)
    In the food industry, hemp seeds are widely used as a means of enriching or fortifying food products. Derivatives as well as hemp seeds have been evaluated as an added ingredient in products consumed daily, such as bakery ...
  • SVETLANA, Arpinte (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The purpose of this article is to identify the entire value chain of apple production sectorfrom Republic of Moldova, beginning with production and ending with final consumer. Value chains of apple sector is important to ...
  • TEMNEANU, Daniela (Tehnica UTM, 2019)
    The History of Education has also a chaper written by Mass- media. This is more like a parallel school and influences learners of all ages. In this paper we present the three variants of Romanian journalism: printed, audio- ...
  • MORARU, Daniel (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În lucrare sunt prezentate datele cercetării efectuate în anul agricol 2021-2022, privind variația recoltei de porumb, gradului de îmburuienare și rezervei de umiditate din sol în funcție de sistemul de lucrare a solului ...
  • BOCANCEA, Mihai; NACU, Ionuț-Mihai (Tehnica UTM, 2019)
    Aron Pumnul (1818-1866) absolvent al Facultății de Teologie a Universității din Viena a fost numit profesor de filosofie la Liceul ,,Sfântul Vasile” din Blaj, în 1846. Pătruns adânc de simțul patriotic, s-a remarcat ca ...
  • DULGHERU, Valeriu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2020)
    Vasile Puiu este bucovinean prin naștere, vine din Pătrăuții Sucevei. Este ieșean prin formație, unde la Institutul Politehnic „Gh. Asachi” din Iași s-a format, avându-i drept dascăli pe cunoscutul „organist” Nicolae ...

Search DSpace


Browse

My Account