IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Browsing Colecția instituțională by Author "MACARI, Artur"

Browsing Colecția instituțională by Author "MACARI, Artur"

Sort by: Order: Results:

  • SUBOTIN, Iurie; MACARI, Artur; RADU, Oxana (Universitatea. de Stat "B. P. Hasdeu" din Cahul, 2021)
    În articol sunt analizate diferite metode de determinare a nitraţilor şi nitriţilor. Printre metodele cunoscute în special au fost analizate metodele spectrofotometrice – metoda lui Griess, metoda bazată pe reacţia de ...
  • CUSMENCO, Tatiana; BULGARU, Viorica; MACARI, Artur; NETREBA, Natalia; SANDU, Iuliana; DIANU, Irina (Galaţi University Press, 2023)
    In the present research, yogurt was obtained from a mixture of cow's and goat's milk in a ratio of 1:1 with the addition of 10% aronia berries (Aronia melanocarpa, variety Nero), raspberry berries (Rubus idaeus, variety ...
  • MACARI, Artur; STURZA, Rodica; LUNG, Ildiko; SORAN, Maria-Loredana; OPRIŞ, Ocsana; BALAN, Greta; GHENDOV-MOSANU, Aliona; VODNAR, Dan Cristian; COJOCARI, Daniela (MDPI, Basel, Switzerland, 2021)
    The problem of functional foods with bioactive components of natural origin is current for the food industry. Plant extracts rich in polyphenols with antioxidant and antimicrobial activity are a promising source for use ...
  • SANDULACHI, Elisaveta; MACARI, Artur; GHENDOV-MOSANU, Aliona; COJOCARI, Daniela; STURZA, Rodica (Scientific Research Publishing Inc., 2021)
    Currently, the food industry, including the meat industry, is paying close attention to the use of natural additives as preservatives. From ancient times, the plants are used to treat various diseases, to produce perfumes ...
  • CUŞMENCO, Tatiana; BULGARU, Viorica; SANDULACHI, Elisaveta; MACARI, Artur (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2022)
    Milk is an excellent source of well-balanced nutrients and shows, also, biological activity that influence digestion, metabolic responses to absorbed nutrients and disease resistance. In this paper, 3 yogurt samples were ...
  • DIANU, Irina; MORARI, Sergiu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Maioneza este un produs alimentar semisolid în componenta căruia o parte majoră (70-80%) sunt uleiurile de originea vegetală. Sosul fiind un produs bogat în lipide este supus procesului de râncezire. Ca urmare a procesului ...
  • SAVCENCO, Alexandra; BAERLE, Alexei; TATAROV, Pavel; MACARI, Artur; RUGINA, Dumitrița; RANGA, Floricuța (Galati University Press, 2021)
    The aim of this work was to establish the relationship of yellow compounds in new powder-form food pigment, obtained by our process [Patent MD-1453, BOPI 2020, 8, 59. Process for producing dyes from Safflower]. Powder-form ...
  • BOESTEAN, Olga; NETREBA, Natalia; MACARI, Artur (Romanian Inventors Forum, 2022)
    The invention relates to the food industry, in particular to a composition for the production of biscuits with high biological value. The result is the use of grape seed flour and / or flour from apricot kernels, obtained ...
  • BOESTEAN, Olga; NETREBA, Natalia; MACARI, Artur (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2022)
    Rezultatul invenției constă în obținerea biscuiților сu utilizare făinii din semințe de struguri și/sau din miezul sâmburilor de caise, fiind o materie primă ieftina în cantități mici, cu proprietăți funcționale, având ...
  • BOEŞTEAN, Olga; NETREBA, Natalia; MACARI, Artur (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, 2022-02-28)
    Invenţia se referă la industria alimentară, şi anume la o compoziţie pentru fabricarea biscuiţilor cu valoare biologică ridicată. Compoziţia, conform invenţiei, include, în părţi de masă: făină de grâu 1,0-2,5, faină din ...
  • BULGARU, Viorica; CUȘMENCO, Tatiana; SANDULACHI, Elisaveta; MACARI, Artur; STURZA, Rodica (Acta Scientific Publications OPC Private Limited, 2021)
    In the context of the current trend of consumers to consume foods as natural as possible, increasing the nutritional and biological value of yogurt by using raw materials (goat’s milk and fruit) with a well-balanced chemical ...
  • BOEȘTEAN, Olga; NETREBA, Natalia; MACARI, Artur; GUREV, Angela; SANDU, Iuliana; DIANU, Irina (Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Cahul, 2022)
    A fost studiată dinamica modificării conținutului de acizi organici în pulpa fructelor de cătină alba, de soiul Cora, recoltate în 7 etape, (lunile august –septembrie, 2021) în faza de dezvoltare și maturare. Prin metoda ...
  • POPESCU, Liliana (Asociaţia Tinerilor Cercetători din Moldova „PRO-Ştiinţa”, 2012)
    În lucrarea dată a fost studiat efectul procesului de germinare a boabelor de soriz asupra conținutului de taninuri.
  • SUBOTIN, Iurie; MACARI, Artur; DRUŢĂ, Raisa (Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Cahul, 2022)
    In this paper, the importance of using harmless food packaging, a current problem for the food industry, was analyzed. The regulatory acts of the European Union and their concordance with the national legislation were ...
  • CUȘMENCO, Tatiana; MACARI, Artur; BULGARU, Viorica; NETREBA, Natalia; DIANU, Irina; SANDU, Iuliana (Technical University of Moldova, 2023)
    In recent times, yoghurt supplemented with fruits or berries has a higher antioxidant activity, the acid taste is mitigated, it has a richer nutritional value. Aronia (malic acid predominantes), raspberry and strawberry ...
  • TURCULET, Nadejda; GHENDOV-MOSANU, Aliona; STURZA, Rodica; MACARI, Artur; BALAN, Greta; COJOCARI, Daniela (Galati University Press, 2021)
    The aim of the study was to investigate the influence of total carotenoid content in sea buckthorn powder on pathogenic bacteria Bacillus subtilis. The antimicrobial effect of the sea buckthorn powders was determined in ...
  • DIANU, Irina; MACARI, Artur; BAERLE, Alexei; NETREBA, Natalia; BOEŞTEAN, Olga; SANDU, Iuliana; CUŞMENCO, Tatiana (Galaţi University Press, 2023)
    In the presented work, samples of mayonnaise with partial replacement of vinegar by sea buckthorn puree in concentrations of: 3%, 5%, 7% were investigated during storage. During 28-day storage of mayonnaise samples with ...
  • ȚURCAN, Ana; BANU, Teodor (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Prezenta lucrare include rezultatele studiului de cercetare analitică privind factorii de influență asupra calității materiei prime și ca impact ulterior asupra produsului finit. În urma studiului bibliografic au fost ...
  • CUȘMENCO, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Prezenta lucrare descrie analiza modificărilor caracteristicilor fizico-chimice la depozitare a iaurtului din amestec de lapte de vacă și de capră în raport de 1:1 suplimentat cu piureu de aronia, sau de zmeură, sau de ...
  • GRUMEZA, Irina; MACARI, Artur; GUDIMA, Angela; COEV, Ghenadii (Centrul editorial UASM, 2018)
    This paper presents the results on possibility of using the flour of oilseeds groats in meat products. As a research object were used flour of groats of walnuts, pumpkin seeds, grape seeds, sesame seeds and flax seed. ...

Search DSpace


Browse

My Account