Show simple item record

dc.contributor.advisor RUBŢOV, Silvia
dc.contributor.author BÎNZARI, Violeta
dc.date.accessioned 2021-02-12T12:31:17Z
dc.date.available 2021-02-12T12:31:17Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation BÎNZARI, Violeta. Analiza calităţii producerii laptelui praf: tz. de master: Programul de studiu: Calitatea și Siguranța Produselor Alimentare. Cond. şt. RUBŢOV Silvia. Universitatea Tehnică a Moldovei. Chişinău, 2017. en_US
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/12926
dc.description Fișierul atașat conține: Rezumat, Abstract, Cuprins, Introducere, Bibliografie. en_US
dc.description.abstract Lucrarea este structurată în 5 capitole şi anexe, cuprinde o introducere, stadiul actual al cunoașterii și realizărilor asupra produsului analizat şi contribuţii personale. În prima parte, lucrarea cuprinde un studiu de literatură privind caracteristica materiei prime și modul de producere și utilizare a laptelui praf. Se fac aprecieri referitoare la laptele crud de vacă, dar și riscurile potenţiale pentru consumatori, se arată beneficiile procesării pentru obținerea laptelui praf, dar şi incovenientele potenţiale care le-ar putea prezenta. Sunt analizate calităţile laptelui praf, gama largă de utilizare datorită proprietăţilor nutritive şi capacităţii îndelungate de conservare. În partea a doua sunt prezentate cercetările proprii, materiale și metoda de lucru, rezultate, concluzii şi recomandări. Principalele obiective ale studiului sunt calitatea laptelui de vacă, materie primă destinată procesării în lapte praf sub raport organoleptic, fizico-chimic şi microbiologic, și calitatea laptelui praf rezultat după procesare ca produs finit, prin examinarea caracterelor organoleptice şi examene microbiologice. În calitate de lapte materie primă a fost supus analizei laptele pasteurizat marca JLC, iar ca produs finit următoarele sortimente de lapte praf: lapte praf integral „Rarăul”, lapte praf pentru sugari „Maliutka 1”, „Similac 1”, „Nestogen 1” și „Bellact (0-6)”. Investigaţiile microbiologice a sortimentelor de lapte praf (integral și formulă pentru copii) s-au făcut în două probe prin metoda cuvelor, determinarea numarului de colonii efectuându-se pe medii dense conform standardelor. Prima parte a investigaţiilor privind prezența numărului de bacterii, în sortimentele de lapte praf pentru sugari au evidențiat valori de minim 10ufc/g și maxim 200ufc/g, pentru laptele praf integral - 150 ufc/g și pentru laptele pasteurizat o creștere totală. În a doua parte după o perioadă de păstrare a produselor s-au constatat următoarele valori: pentru lapte praf pentru sugari- minim 40ufc/g și maxim 270ufc/g, laptele praf integral- 390 ufc/g și pentru laptele pasteurizat -400 ufc/ml. Acestea demonstrează că valorile NTG obţinute se situează sub limita stabilită. Iar pentru formule de început destinate sugarilor, limitele admise se află între 50 ufc/g și 500 ufc/g. Rezultatele testelor demonstrează că laptele praf ca produs finit se poate considera de bună calitate, fapt ce conferă siguranţă consumatorilor. În ultimul capitol sunt redate proceduri de implimentare a sistemului HACCP. en_US
dc.description.abstract La thèse est structurée en cinq chapitres et annexes, comprend une introduction, l’état actuel des connaissances et réalisations de produit analysé et les contributions personnelle. Dans la première partie, l’ouvrage comprend une étude de la littérature sur les caractéristiques de la matière première et la production et l’utilisation de lait en poudre. Sont des évaluations positives au lait cru de vaches, mais aussi des risques potentiels pour les consommateurs, il montre les avantages du traitement pour la production de lait en poudre, mais aussi des potentiels inconvénients. Il y a analysé les qualités du lait en poudre, le large éventail d’utilisation en raison des propriétés nutritionnelles et capacité de longue conservation. Dans la deuxième partie sont les propres recherches, matériel et méthode de travail, résultats, conclusions et recommandations. Les principaux objectifs de l’étude sont la qualité du lait de vache, les matières premières destinées à la transformation dans le lait en poudre sous les rapports organoleptiques, qualité physico-chimique et microbiologique du lait en poudre et le résultat après traitement comme un produit fini, par l’examen des caractères microbiologiques et organoleptiques. Comme le lait cru a fait l’objet d’analyse de lait pasteurisé, la marque de JLC, et comme le produit fini les types suivants de poudre de lait : lait entier en poudre « Rarăul », lait en poudre pour nourrissons « Maliutka 1», « Similac 1", « Nestogen 1» et « Bellact (0-6) ». Des investigations microbiologiques des marques de lait en poudre ont été faites dans les deux échantillons par la méthode plats de pétri, détermination du nombre de colonies en milieu dense. La première partie de l’enquête sur la présence du germes dans l’assortiment de lait en poudre pour nourrissons ont mis en évidence les valeurs de 10ufc/g minimale et maximale 200ufc/g, pour le lait entier en poudre-150 ufc/g et une augmentation totale pour le lait pasteurisé. Dans la seconde moitié après une période d’entreposage des produits sont venus aux valeurs suivantes : pour le lait en poudre pour nourrissons-minimum 40ufc/g et maximum 270ufc/g, pour le lait entier -390 ufc/g et pour le lait pasteurisé -400 ufc/g. Ils démontrent que les valeurs obtenues, NTG de lait de vache, étaient inférieures au seuil fixé. Et pour le lait en poudre destiné aux nourrissons, les limites sont entre 50 ufc/g et 500 ufc/g. Tester les résultats ont démontré que le lait en poudre comme le produit fini est de bonne qualité, ce qui confère la sécurité aux consommateurs. Le dernier chapitre montre la mise en œuvre du système HACCP. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject lapte praf en_US
dc.subject lapte crud de vacă en_US
dc.subject capacitate de conservare en_US
dc.subject consumatori en_US
dc.title Analiza calităţii producerii laptelui praf en_US
dc.title.alternative L’analyse de la qualité de production de lait en poudre en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account