IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Procedeu de obţinere a uleiului de floarea-soarelui cu valoare biologică sporită

Show simple item record

dc.contributor Universitatea Tehnică a Moldovei
dc.contributor.author STURZA, Rodica
dc.contributor.author DESEATNICOV, Olga
dc.contributor.author POPOVICI, Cristina
dc.date.accessioned 2021-04-27T08:58:34Z
dc.date.available 2021-04-27T08:58:34Z
dc.date.issued 2007-06-30
dc.identifier.citation STURZA, Rodica, DESEATNICOV, Olga, POPOVICI, Cristina. Procedeu de obţinere a uleiului de floarea-soarelui cu valoare biologică sporită. Brevet MD 3336, CIB A23D 9/00, A23D 9/0, A23L 1/48, A23L 1/29, A23L 1/304, A23L 1/03. Universitatea Tehnică a Moldovei. Nr. depozit: a 2006 0186. Data depozit: 2006.07.13. Data public.: 2007.06.30. In: BOPI. 2007, nr. 6. en_US
dc.identifier.other Nr. depozit: a 2006 0186
dc.identifier.uri http://www.db.agepi.md/Inventions/details/a%202006%200186
dc.identifier.uri http://81.180.74.21:8080/xmlui/handle/123456789/14478
dc.description.abstract Invenţia se referă la industria alimentară, în special la un procedeu de obţinere a uleiului de floarea-soarelui cu valoare biologică sporită. Procedeul de obţinere a uleiului de floarea-soarelui cu valoare biologică sporită include amestecarea uleiului de floarea-soarelui dublu rafinat şi dezodorizat cu pulbere fină de iod în raport de 0,5 g de iod la 1 L de ulei timp de 5…7 zile la temperatura de 18…20oC în absenţa luminii, filtrarea şi adăugarea uleiului de floarea-soarelui dublu rafinat şi dezodorizat până la conţinutul de iod în produsul finit de 1...10 mg/L. Apoi în uleiul obţinut se introduc adaosuri aromatice: extract de mărar şi/sau pătrunjel, şi/sau cimbru, care se obţin prin extracţia plantelor uscate şi mărunţite cu ulei de floarea-soarelui dublu rafinat şi dezodorizat în raport de 1:5 la temperatura de 18…20oC în absenţa luminii, totodată extractul obţinut se încorporează în volum de 0,5…1,0% faţă de volumul produsului finit. en_US
dc.description.abstract The invention refers to the food industry, in particular to a process for obtaining sunflower oil of increased biological value. The process for obtaining sunflower oil of increased biological value includes mixing of doubly refined and deodorized sunflower oil with fine iodine powder in the ratio of 0,5 g of iodine per 1 L of oil during 5…7 days at the temperature of 18…20°C in the absence of light, filtration and addition of doubly refined and deodorized sunflower oil up to the iodine content in the finished product of 1…10 mg/L. Then into the obtained oil there are introduced aromatic additives: extract of dill and/or parsley, and/or savory, which are obtained by extraction of dried and chopped plants with doubly refined and deodorized sunflower oil in the ratio of 1:5 at the temperature of 18…20°C in the absence of light, at the same time the obtained extract is introduced in a volume of 0,5…1,0% with respect to the finished product. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova en_US
dc.rights Brevet nevalabil. Data expirării brevetului: 2026.07.13. en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject brevete de invenţie en_US
dc.subject ulei de floarea-soarelui en_US
dc.subject sunflower oil en_US
dc.subject oil en_US
dc.subject.classification IPC: A23D 9/00 (2006.01) en_US
dc.subject.classification IPC: A23D 9/02 (2006.01)
dc.subject.classification IPC: A23L 1/48 (2006.01)
dc.subject.classification IPC: A23L 1/29 (2006.01)
dc.subject.classification IPC: A23L 1/304 (2006.01)
dc.subject.classification IPC: A23L 1/03 (2006.01)
dc.title Procedeu de obţinere a uleiului de floarea-soarelui cu valoare biologică sporită en_US
dc.type Patent en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Brevet nevalabil. Data expirării brevetului: 2026.07.13. Except where otherwise noted, this item's license is described as Brevet nevalabil. Data expirării brevetului: 2026.07.13.

Search DSpace


Browse

My Account