Invenţia se referă la industria alimentară, în particular la un unt vegetal cu valoare biologică sporită. Untul vegetal cu valoare biologică sporită reprezintă o emulsie ce conţine fazele grasă şi apoasă. Faza grasă constituie 80,25… 82,00% mas. şi include următoarele ingrediente, în % faţă de masa produsului finit: ulei de floarea-soarelui dublu rafinat şi dezodorizat 33,33…35,00, ulei de floarea soarelui iodat cu un conţinut de iod de 10 µg/cm3 16,67, ulei de porumb rafinat 16,00, extract de colorant natural obţinut din morcov pe bază de ulei de floarea-soarelui dublu rafinat şi dezodorizat 11,00, monogliceride vegetale 0,15 şi lecitină de soia 0,10, iar faza apoasă constituie 18,00…19,75% mas. şi include următoarele ingrediente, în % faţă de masa produsului finit: lapte praf degresat 1,65…1,75, sare de bucătărie 2,00, sorbat de potasiu 0,10 şi apă 14,15…16,00.
The invention refers to the food industry, in particular to a vegetal butter with increased biological value. The vegetal butter with increased biological value represents an emulsion, consisting of the fatty and aqueous phases. The fatty phase constitutes 80,25…82,00 mass % and includes the following ingredients, in % about the mass of the finished product: doubly refined and deodorized sunflower oil 33,33…35,00, iodated sunflower oil with an iodine content of 10 µg/cm3 16,67, refined corn oil 16,00, extract of natural colorant, obtained from carrot on base of doubly refined and deodorized sunflower oil 11,00, vegetal monoglycerides 0,15 and soya lecithin 0,10, and the aqueous phase constitutes 18,00…19,75 mass % and includes the following ingredients, in % about the mass of the finished product: degreased milk powder 1,65…1,75, table salt 2,00, potassium sorbate 0,10 and water 14,15…16,00.