IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Definirea metodologiei spectrofotometrice UV-VIS de evaluare a concentrației malondialdehidei ca marker al calității în trasabilitatea a trei tipuri de carne

Show simple item record

dc.contributor.author STICI, Valentina
dc.contributor.author COSTIN, Tatiana
dc.date.accessioned 2025-11-13T08:51:35Z
dc.date.available 2025-11-13T08:51:35Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation STICI, Valentina, COSTIN, Tatiana . Definirea metodologiei spectrofotometrice UV-VIS de evaluare a concentrației malondialdehidei ca marker al calității în trasabilitatea a trei tipuri de carne. In: Ştiinţa Agricolă, 2022, nr. 1, pp. 116-124. ISSN 1857-0003, eISSN 2587-3202. en_US
dc.identifier.issn 1857-0003
dc.identifier.issn 2587-3202
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/33685
dc.identifier.uri https://doi.org/10.55505/sa.2022.1.17
dc.description.abstract Această cercetare vizează metodologia de evaluare a indicatorilor biochimici ai calității cărnii de porc, vită și pui în conformitate cu tehnologia etapei de abatorizare. Abordarea spectrofotometrică UV-VIS oferă posibilitatea de a determina concentrația malondialdehidei în calitate de indicator al prospețimii materiei prime obținute în urma sacrificării. Reacția biochimică pe care se bazează metodologia propusă constă în formarea cromogenului roșu cu λ=532 nm între acidul tiobarbituric și malondialdehidă în mediul acidului acetic glacial. Analiza comparativă a limitei diferenței semnificative conform ANOVA între probele de carne păstrate în termostat și cele amplasate în frigider confirmă ipoteza mecanismului de râncezire a materiei prime. en_US
dc.description.abstract This research represents a follow-up of previous original investigation on the methodology for evaluating biochemical indicators in the quality of pork, beef and chicken in accordance with the technology of the slaughter stage. The UV-VIS spectrophotometric approach enables to determine the concentration of the malondialdehyde that in the investigation is defined as the freshness indicator of the fresh meat obtained after slaughter, which is a very important standard of traceability. In the proposed methodology, the investigated biochemical reaction consists in building the red chromogen with λ = 532 nm between thiobarbituric acid and malondialdehyde in the glacial acetic acid medium. A comparative analysis of the significant limit difference according to ANOVA was done between the meat samples kept in the thermostat and those placed in the refrigerator, and this confirmed the hypothesis of the rancidity mechanism in the raw material. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Agrară de Stat din Moldova
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject carne en_US
dc.subject peroxidază en_US
dc.subject acid tiobarbituric en_US
dc.subject malondialdehidă en_US
dc.subject Spectru UV-VIS en_US
dc.subject meat en_US
dc.subject peroxidase en_US
dc.subject thiobarbituric acid en_US
dc.title Definirea metodologiei spectrofotometrice UV-VIS de evaluare a concentrației malondialdehidei ca marker al calității în trasabilitatea a trei tipuri de carne en_US
dc.title.alternative Definition of UV-VIS spectrophotometric methodology for the evaluation of malondialdehyde concentration as a quality marker in the traceability of three meat types en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account