IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Influența fructelor asupra proprietăților organoleptice ale iaurtului din lapte de capră și vacă

Show simple item record

dc.contributor.author CUȘMENCO, Tatiana
dc.date.accessioned 2025-11-13T07:44:22Z
dc.date.available 2025-11-13T07:44:22Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation CUȘMENCO, Tatiana. Influența fructelor asupra proprietăților organoleptice ale iaurtului din lapte de capră și vacă. In: Ştiinţa Agricolă, 2022, nr. 1, pp. 108-115. ISSN 1857-0003, eISSN 2587-3202. en_US
dc.identifier.issn 1857-0003
dc.identifier.issn 2587-3202
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/33683
dc.identifier.uri https://doi.org/10.55505/sa.2022.1.16
dc.description.abstract Obiectivele acestui studiu au fost analiza iaurtului procesat din amestec de lapte de capră și vacă (seria I) și lapte de capră (seria II) cu adaos de piure din fructe de aronia (Aronia melanocarpa), zmeură (Rubus idaeus) și căpșuni (Fragaria ananassa). Din punct de vedere fizico-chimic, conținutul de zaharuri în probele de iaurt din lapte de capră cu căpșuni a prezentat cele mai mici valori (2,79±0,01%). La păstrare, cea mai bună evoluție a sinerezei (1,05±0,04-2,01±0,05 ml/100 ml) și a capacității de reținere a apei (66,6±0,02-56,1±0,01 %) s-a observat la iaurtul din lapte de capră și lapte de vacă cu căpșuni. Din punct de vedere cromatic, caracteristicile de culoare cu cele mai înalte valori (85,31±2,75-83,00±3,54) au fost observate la iaurtul din lapte de capră și lapte de vacă cu fructe de aronia. Din punct de vedere organoleptic, iaurtul din lapte de capră și lapte de vacă cu căpșuni a obținut și și-a păstrat cel mai înalt punctaj, având aromă răcoritoare, consistența unui gel vâscos, neted și un gust dulceag. en_US
dc.description.abstract The objectives of this study were to analyze the yogurt processed from a mixture of goat and cow milk (series I) and goat milk (series II) with the addition of fruit puree of black chokeberries (Aronia melanocarpa), raspberries (Rubus idaeus) and strawberries (Fragaria ananassa). From the physico-chemical point of view, sugar content in the goat milk yogurt with strawberies had the lowest values (2.79±0.01 %). At storage, the best evolution of syneresis (1.05 ± 0.04-2.01 ± 0.05 ml/100 ml) and water holding capacity (66.6 ± 0.02-56.1 ± 0.01%) was observed in the mixture of goat/cow milk yogurt with strawberries. From a chromatic point of view, color characteristics with the highest values (85.31 ± 2.75-83.00 ± 3.54) were noticed in the goat/cow milk yogurt with black chokeberries. From an organoleptic point of view, goat/cow milk yogurt with strawberries obtained and kept its highest score, having a refreshing aroma, smooth and viscous gel and a sweet taste. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Agrară de Stat din Moldova en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject iaurt en_US
dc.subject lapte de capră en_US
dc.subject lapte de vacă en_US
dc.subject piure de fructe en_US
dc.subject sinereză en_US
dc.subject zaharuri en_US
dc.subject culoare en_US
dc.subject yogurt en_US
dc.subject goat milk en_US
dc.subject cow milk en_US
dc.subject fruit puree en_US
dc.title Influența fructelor asupra proprietăților organoleptice ale iaurtului din lapte de capră și vacă en_US
dc.title.alternative Influence of fruits on the organoleptic properties of the yogurt from goat and cow milk en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account