IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Analiza câmpului de temperatură la deshidratarea fructelor cu aplicarea microundelor

Show simple item record

dc.contributor.author POPESCU, Victor
dc.contributor.author BALAN, Mihail
dc.contributor.author BEȘLEAGA, Igor
dc.contributor.author GÎDEI, Igor
dc.contributor.author VIȘANU, Ion
dc.contributor.author KURDOV, Igor
dc.date.accessioned 2025-09-08T06:09:28Z
dc.date.available 2025-09-08T06:09:28Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation POPESCU, Victor; Mihail BALAN; Igor BEȘLEAGA; Igor GÎDEI; Ion VIȘANU și Igor KURDOV. Analiza câmpului de temperatură la deshidratarea fructelor cu aplicarea microundelor. Știința Agricolă. 2025, nr. 1, pp. 111–120. ISSN 1857-0003, eISSN 2587-3202. en_US
dc.identifier.issn 1857-0003
dc.identifier.issn 2587-3202
dc.identifier.uri https://doi.org/10.55505/SA.2025.1.12
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/33198
dc.description.abstract This paper presents a fruit dehydration plant with the application of microwaves, developed by the team of researchers from the Technical University of Moldova. The main purpose of the research was to analyze the distribution of the temperature field in the processing chamber and to argue the constructive-technological parameters of the dehydration plant. The dehydration method proposed by the authors consists of heating the product under the action of the electromagnetic field generated by the magnetron. The general objective pursued by the researchers was to determine the necessary number of microwave reflectors to obtain the most uniform heating of the product in the working chamber. The main results obtained are determination of the positioning of the treatment source and uniformization of the distribution of the temperature field, to increase the efficiency of the technological process, increasing the dehydration speed, reducing electricity consumption and increasing the quality of finished products. en_US
dc.description.abstract În această lucrare este prezentată o instalație de deshidratare a fructelor cu aplicarea microundelor, elaborată de către echipa de cercetători de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Scopul principal al cercetărilor a fost analiză distribuției câmpului de temperatură în camera de procesare și argumentarea parametrilor constructivi-tehnologici ai instalației de deshidratare. Metoda de deshidratare propusă de autori constă în încălzirea produsului sub acțiunea câmpului electromagnetic generat de către magnetron. Obiectivul general urmărit de cercetători a fost de a determina numărul necesar al reflectoarelor de microunde pentru a obține o încălzire cât mai uniformă a produsului aflat în camera de lucru. Rezultatele principale obținute sunt determinarea poziționării sursei de tratare și uniformizarea distribuției câmpului de temperatură, pentru sporirea eficienței procesului tehnologic, cu creșterea vitezei deshidratării, reducerea consumului de energie electrică și creșterea calității produselor finite. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Știința Agricolă;2025, N. 1
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject deshidratarea fructelor en_US
dc.subject tratare cu microunde en_US
dc.subject câmp de temperatură en_US
dc.subject parametri constructivi-tehnologici en_US
dc.subject fruit dehydration en_US
dc.subject microwaves treatment en_US
dc.subject temperature field en_US
dc.subject constructive-technological parameters en_US
dc.title Analiza câmpului de temperatură la deshidratarea fructelor cu aplicarea microundelor en_US
dc.title.alternative Analysis of temperature field during fruit dehydration with microwave application en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account