IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Barierele în aplicarea inovațiilor în sectorul agroailimentar al Republicii Moldova

Show simple item record

dc.contributor.author PRISĂCARU, Veronica
dc.contributor.author CAUȘ, Olga
dc.date.accessioned 2025-09-03T10:32:30Z
dc.date.available 2025-09-03T10:32:30Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation PRISĂCARU, Veronica și Olga CAUȘ. Barierele în aplicarea inovațiilor în sectorul agroailimentar al Republicii Moldova. Știința Agricolă. 2025, nr. 1, pp. 143-152. ISSN 1857-0003, eISSN 2587-3202. en_US
dc.identifier.issn 1857-0003
dc.identifier.issn 2587-3202
dc.identifier.uri https://doi.org/10.55505/SA.2025.1.15
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/33120
dc.description.abstract The main objectives of the research were: a) to elucidate the conceptual essence and typology of innovation barriers; b) to assess the innovation barriers in the agri-food sector of the Republic of Moldova and, based on this, to identify directions for reducing their impact. In order to achieve the research objectives, the following methods were applied: bibliographic study, data grouping method, opinion survey, systematization, generalization, and deduction. As a result of the research, the main barriers hindering innovation in the agri-food sector of the Republic of Moldova were identified, and a comparative analysis was conducted between the perceived impact of these barriers by sector representatives and the impact deduced through their analysis based on the Oslo Manual. Consequently, recommendations were formulated to rationalize the innovation activities of enterprises in the agri-food sector, aimed at reducing the influence of innovation barriers. en_US
dc.description.abstract Obiectivele de bază ale cercetării au constat în: a) elucidarea esenței con-ceptuale şi tipologiei barierelor inovației; b) evaluarea barierelor inovației în sectorul agroailimentar al Republicii Moldova şi, în această bază, identificarea direcțiilor de di-minuare a influenței acestora. În vederea atingerii obiectivelor cercetării, au fost aplica-te metodele: studiul bibliografic, metoda grupării datelor, sondajul de opinie, sistema-tizarea, generalizarea, deducția. În rezultatul cercetării, au fost identifcate principalele bariere care împiedică inovația în sectorul agroailimentar al Republicii Moldova, a fost analizat comparativ impactul barierelor respective în percepția reprezentanților sec-torului şi cel dedus prin analiza acestora în baza manualului Oslo. Drept urmare, s-au formulat recomandări de raționalizare a activității inovaționale a întreprinderilor sec-torului agroalimentar orientate la diminuarea influenței barierelor inovației. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Agricultural Science;2025, N. 1
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject sector agroalimentar en_US
dc.subject inovație en_US
dc.subject bariere en_US
dc.subject Republica Moldova en_US
dc.subject agri-food sector en_US
dc.subject innovation en_US
dc.subject barriers en_US
dc.subject Republic of Moldova en_US
dc.title Barierele în aplicarea inovațiilor în sectorul agroailimentar al Republicii Moldova en_US
dc.title.alternative Barriers to the implementation of innovations in the agri-food sector of the Republic of Moldova
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account