Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor: Recent submissions

  • GRIZA, Ina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Science and practice have proven that grapes are amongst the most precious and valuable dietary products for the human body. In order to preserve the high quality and valuable composition of the grapes, various processing ...
  • MACAROV, Alexandru (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The article discusses the development and history of artificial organs, which have become a significant area of focus for the scientific industry. The article traces the origin of artificial organs back to ancient times, ...
  • BALAN, Artiom; CARP, Dan-Octavian; SIREȚEANU, Andreia-Cristina; STEȚENCO, Iuliana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    This paper was created in the context of a Problem Based Learning (PBL) project, whose main objectives were the analysis of compilers, interpreters, and programming languages and the further development of a Domain Specific ...
  • MAZUR, Mihail; CIOCHIRLAN, Dorina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Leguminoasele au un rol important în dietele tradiționale din diferite regiuni ale lumii, deoarece îndeplinesc regulile dietetice recomandate pentru o alimentație sănătoasă. În prezentul studiu s-a analizat conținutul de ...
  • PAIU, Sergiu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În rândul culturilor cerealiere, triticalele prezintă o noutate și tot odată una din realizările mari, obținute de om în domeniul selecției și geneticii. Ca o plantă cerealieră dispune de largi posibilități potențiale ...
  • SYROVATSCAIA, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The Temple of Olympian Zeus, located in Athens, Greece, is a remarkable example of ancient Greek engineering and architecture. Despite suffering significant damage over the centuries, including destruction by earthquakes ...
  • DIANU, Irina; MORARI, Sergiu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Maioneza este un produs alimentar semisolid în componenta căruia o parte majoră (70-80%) sunt uleiurile de originea vegetală. Sosul fiind un produs bogat în lipide este supus procesului de râncezire. Ca urmare a procesului ...
  • ȚÎGANAȘ, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    This article looks back at one of the most significant industrial designers in the modern era, Viktor Schreckengost, and some of his most important and famous inventions. The author presents the most important aspects of ...
  • PALADII, Irina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Lucrarea descrie conţinutul mineral al laptelui și zerului. Se menționează semnificația principalelor macroelemente (calciu, fosfor) și microelementelor pentru funcțiile vitale ale organismului, subliniind importanța ...
  • JALBĂ, Ruxandra (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Les perceptions sensorielles sont mesurées par un ensemble de méthodes regroupées sous le terme d’analyse sensorielle. Un aliment émet différentes informations perçues par les organes sensoriels : ce sont les stimuli. ...
  • SOLTAN, Ana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Scopul lucrării a fost aprecierea tehnologică a soiurilor de selecție nouă pentru producerea vinurilor de tip "Orange" pe baza analizei indiciilor fizico-chimici și conținutului de substanțe fenolice a vinurilor albe seci ...
  • CEBAN, Rodica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Bionics is an interdisciplinary field of research and transpositions of models created by nature in innovative human technique and technology. It concerns many fields of activity: architecture, technique, design, etc. ...
  • TABUNCIC, Cristina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Compușii polifenolici determină în mare măsură calitatea vinului și manifestă potențiale efecte benefice asupra sănătății umane datorită activității lor antioxidante și proprietăților antimicrobiene, antivirale și ...
  • MĂRÎI, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Dans notre article on tend de présenter une étude sur la céréale – sorgho, ses particularités et bienfaits pour le corps humain, mais aussi les façons de l'utiliser comme un produit sans gluten. On va aborder les produits ...
  • APOSTOL, Xenia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Măcrișul este o specie de plantă perenă din familia Polygonaceae. Posedă proprietăți medicinale și culinare înalte. Cercetările științifice, asupra Rumex acetosa, au confirmat utilizările sale tradiționale și au demonstrat ...
  • BARBAROȘ, Maria-Marcela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Actualmente, sectorul alimentar este unul extrem de competitiv și în continuu schimbare iar utilizarea deșeurilor vegetale ca ingrediente ar putea fi considerată o oportunitate pentru diversificarea sortimentală a produselor ...
  • SMEREA, Olga (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Consumatorii în încercarea de a limita utilizarea produselor alimenatre care conțin coloranți sintetici, impun producătorii să pună accent pe utilizarea în fabricare a coloranţilor naturali. Din numărul mare de coloranţi ...
  • SAVCENCO, Alexandra (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Există o strategie a Uniunii Europene de a trece la utilizarea exclusivă în industria alimentară a coloranților naturali. Este constatat, că utilizarea unor coloranți sintetici, așa ca, tartrazina are un efect negativ ...
  • CEȘKO, Tatiana; CEBOTAREAN, Valeria (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    S-a cercetat efectul adaosului pudrei din tescovina de mere asupra proprietăților reologice, fizico-chimice, organoleptice și asupra texturii iaurtului pe parcursul depozitării a 20 zile. Au fost analizate probe de iaurt ...
  • CUȘMENCO, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Prezenta lucrare descrie analiza modificărilor caracteristicilor fizico-chimice la depozitare a iaurtului din amestec de lapte de vacă și de capră în raport de 1:1 suplimentat cu piureu de aronia, sau de zmeură, sau de ...

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account