IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Resursele agroecologice ale culturii viţei-de-vie pentru struguri de masă în localitatea Ialoveni

Show simple item record

dc.contributor.author MOCANU, Emilian
dc.contributor.author MELNIC, Rodica
dc.contributor.author POPA, Oxana
dc.contributor.author CAZMALÎ, Nicolai
dc.date.accessioned 2025-02-03T09:54:16Z
dc.date.available 2025-02-03T09:54:16Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation MOCANU, Emilian, MELNIC, Rodica, POPA, Oxana, CAZMALÎ, Nicolai. Resursele agroecologice ale culturii viţei-de-vie pentru struguri de masă în localitatea Ialoveni. In: Revista Botanică. 2019, nr. 2(19), pp. 67-75. ISSN 1857-095X. en_US
dc.identifier.issn 1857-095X
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/29302
dc.description.abstract Prin cercetările efectuate în diferite regiuni ale zonelor viticole evidențiate pe glob, s-a stabilit că: vița-de-vie spontană s-a adaptat la condițiile de creștere din zona climatică moderat de caldă. Cu toate acestea, după transferul acestei culturi în mai multe raioane, condițiile naturale nu corespundeau cerințelor viței-de-vie, ceea ce a necesitat elaborarea și aplicarea noilor procese agrotehnice, cu ajutorul cărora s-au creat condiții favorabile pentru creșterea și fructificarea viței-de-vie, de exemplu: îngroparea viței-de-vie pentru iernare, fertilizare, irigare etc. [10,11]. În Republica Moldova, în ultimii ani, producția de struguri de masă a variat într-o măsură considerabilă, de la 70 mii tone (anul 2009) la 24,5 mii tone (anul 2010) și 71,3 mii tone sau 20 % din producția totală de struguri (anul 2015). În același timp, recolta medie de struguri pe republică pe unitate de suprafață - 1 ha - a fost de 4730 kg/ha (a. 2004), 1860 kg/ha (2006, 2010) și 6960 kg/ha (2015). en_US
dc.description.abstract Through the research carried out in different regions of the wine-growing areas highlighted on Earth, it was established that: the spontaneous vine was adapted to the growing conditions in the forests of the moderately warm climatic zone. However, after the transfer to the crop in several districts, the natural conditions did not correspond to the requirements of the vines, which required the elaboration and application of the new agro-technical processes, with the help of which favorable conditions were created for the growth and fruiting of the vines, for example the burial of the vines. for wintering, fertilization, irrigation, etc. [10,11]. In the Republic of Moldova, in the last years, the global production of grapes for mass has varied to a considerable extent 70 thousand tons (year 2009), 24.5 thousand tons (year 2010) and 71.3 thousand tons or 20% of the global grape production (year 2015). At the same time, the average grape harvest per republic per unit area - 1 ha was 4730 kg / ha (a. 2004), 1860 kg / ha (2006, 2010) and 6960 kg / ha (2015). en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject viță-de-vie en_US
dc.subject Vitis vinifera en_US
dc.subject condiții agroecologice en_US
dc.subject struguri de masă en_US
dc.subject productivitate en_US
dc.subject grapevines en_US
dc.subject agroecological conditions en_US
dc.subject dessert grapes en_US
dc.subject crop yield en_US
dc.title Resursele agroecologice ale culturii viţei-de-vie pentru struguri de masă în localitatea Ialoveni en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account