IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Gibberellin - as a determinant factor of grape’s quality of Muscat de Hamburg variety

Show simple item record

dc.contributor.author NICOLAESCU, Gheorghe
dc.contributor.author DERENDOVSKAIA, Antonina
dc.contributor.author PERSTNIOV, Nicolai
dc.contributor.author ȘTIRBU, Andrei
dc.contributor.author TCACIUC, Olga
dc.contributor.author CIOBANU, Tudor
dc.contributor.author SECRIERU-JOSAN, Silvia
dc.date.accessioned 2025-01-13T07:24:07Z
dc.date.available 2025-01-13T07:24:07Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation NICOLAESCU, Gh., DERENDOVSKAIA, Antonina, PERSTNIOV, N., et al. Gibberellin - as a determinant factor of grape’s quality of Muscat de Hamburg variety. In: Lucrări ştiinţifice, USAMV Iași. Seria Horticultură, 2009, vol. 52, pp. 667-672. ISSN 1454-7376. en_US
dc.identifier.issn 1454-7376
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/29008
dc.description.abstract The vine area and volumes of production of table grapes in the country are not stable. In the last 15 years the vineyards decreased by 8 ha (from 28 thousand to 20 thousand ha). The harvest and total production of grapes decreased too. The quality of grapes and the structure of assortment are unsatisfactory. The technological methods, which have a substantial contribution to improving the quality of table grapes, represents: foliar fertilizer use; removal cauliflowers; growth regulators use, which are used little or not use in the vineyards. Growth regulator use in the vineyards, is used to improve the appearance of the grapes, increasing the productivity of plants and improve their taste. The purposes of investigations include the identification of the influence of the treatment period, the optimal dose of gibberellin on the quantity and quality of grapes and efficiency of table grapes of Muscat de Hamburg variety. en_US
dc.description.abstract Suprafaţa viilor şi capacităţile de producere a strugurilor de masă în ţară nu sunt stabile. În ultimii 15 ani suprafaţa viilor s-a micşorat cu 8 mii ha (de la 28 mii până la 20 mii ha), s-a micşorat producţia la ha şi-n consecinţă - producţia totală de struguri. Calitatea strugurilor şi structura sortimentului la fel este nesatisfăcătoare. Secvenţele tehnologice, care au o contribuţie substanţială la îmbunătăţirea calităţii strugurilor de masă, reprezintă: utilizarea ngrăşămintelor foliare; rărirea inflorescenţelor; utilizarea biostimulatorilor de creştere, care din păcate au o aplicare sporadică sau chiar lipsesc în plantaţiile de vii actuale. Utilizarea biostimulatorilor de creştere la viile roditoare, se execută cu scopul îmbunătăţirii aspectului comercial al strugurilor, majorării productivităţii plantei şi ameliorării calităţilor gustative. În această lucrare se prezintă influenţa momentului aplicării, a dozei optime de aplicare a giberelinei, asupra cantităţii şi calităţii producţiei, ceea ce are ca rezultat sporirea eficienţei economice a soiului de struguri pentru masa Muscat de Hamburg. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject viță de vie en_US
dc.subject Vitis vinifera en_US
dc.subject struguri de masă en_US
dc.subject acid giberelic en_US
dc.subject productivitate en_US
dc.subject grapevines en_US
dc.subject dessert grapes en_US
dc.subject gibberellic acid en_US
dc.subject productivity en_US
dc.title Gibberellin - as a determinant factor of grape’s quality of Muscat de Hamburg variety en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account